Politik

Sektor perkilangan, pembinaan dibenar beroperasi punca kes Covid-19 naik

KERAJAAN sepatutnya menjangka lebih awal untuk menyekat operasi sektor perkilangan dan pembinaan sebelum pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)2.0.

Kedua-dua sektor itu sebelum ini pernah menyumbang kepada peningkatan jangkitan Koronavirus (Covid-19) sejak saringan kepada pekerja dilakukan secara meluas.

Malah, terdapat beberapa kilang yang tidak dapat mematuhi prosedur operasi standard (SOP) penjarakan sosial ditempat kerja kerana bertentangan dengan tatacara kerja.

Antara langkah terbaik untuk membendung masalah itu adalah dengan menghentikan sementara operasi kilang ketika PKP.

“Sebab itu untuk memutuskan rangkaian jangkitan Covid, kerajaan laksana PKP2.0 untuk larangkan sektor-sektor lain yang tidak berkaitan dan membenarkan sektor perkilangan dan pembinaan untuk terus beroperasi seperti biasa.


“Oleh sebab strategi itu kurang berjaya maka kerajaan lanjutkan larangan ke atas sektor-sektor lain yang tidak berkaitan untuk 9 hari lagi dan terus membenarkan sektor perkilangan dan pembinaan untuk beroperasi seperti biasa.”

Demikian kata bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, dalam satu kenyataan hari ini menerusi hantaran dalam Facebooknya.

Kes baharu Covid-19 dilapor terus mencatat empat angka walaupun PKP2.0 dilaksana sejak 13 Januari dan terus dilanjutkan sehingga 4 Februari selepas dikuatkuasakan di seluruh negeri kecuali Sarawak.

Malah, tiada penurunan ketara dicatatkan dalam tempoh penguatkuasaan PKP, sehinggakan semalam negara mencatatkan jumlah kes tertinggi iaitu sebanyak 4,275 dan tujuh kematian.

Malah, baru-baru ini, Najib Razak mendedahkan dalam satu hantaran berasingan memaklumkan, kerajaan akan melaksanakan PKP lebih ketat selepas 4 Februari ini jika kes tidak turun.

Ini termasuklah larangan kepada operasi sektor kilang dan pembinaan.

Bagaimanapun, tindakan itu sepatutnya dilakukan lebih awal lagi kerana akan memberi kesan kepada sektor lain yang menutup operasi sejak 13 Januari.

“Jika PKP 3.0 berlaku, sektor-sektor lain tidak berkaitan yang terpaksa sia-sia berkorban 23 hari untuk PKP 2.0 hendak claim kerugian daripada siapa?

“Kenapa tak laksanakan secara ketat tanpa kelonggaran awal-awal lagi pada PKP 2.0 seperti disaran saya dan ramai lagi?

“Kenapa hanya cadang nak buat selepas PKP 2.0 selama 23 hari telah terbazir?

“Jika nak buat secara ketat dengan melarangkan sektor kilang dan pembinaan, buatlah ‘all-out‘ sekarang. Jangan tunggu dan paksa rakyat menderita lagi lama di bawah PKP,” tegasnya. – SM

(Visited 207 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button