Haiwanpilihan

Sejarah menarik tentang kucing & bagaimana wujudnya sambutan Hari Kucing Sedunia!

Kucing adalah mamalia berbulu dengan empat kaki, ekor dan cakar, yang telah dijinakkan manusia sebagai haiwan peliharaan sejak zaman purba.

Pada mulanya, kucing berasal dari Afrika Wildcat dan mereka biasa menangkap perosak dan hidup dengan memburu.

Sejarah kucing pertama yang direkodkan manusia boleh didapati dalam budaya Tamadun Mesir Purba.

Kita semua seolah-olah mengaitkan kucing dengan orang Mesir, kerana pemujaan dan pertimbangan mereka terhadap kucing sebagai tuhan.

Mafdet ialah tuhan kucing pertama yang dikenali dan dianggap sebagai pelindung terhadap ular, kala jengking, dan kejahatan semasa Dinasti Pertama, jadi bagi mereka, kucing bukan sahaja tuhan, tetapi juga pelindung.


Kemudian, selepas Dinasti Mesir runtuh, Kucing menjadi popular di mana-mana.

Orang Yunani dan Rom menggunakannya sebagai kawalan perosak, dan di Timur, kucing pada asalnya dimiliki oleh orang kaya dan kaya.

Tetapi semasa Zaman Pertengahan, di Eropah, kucing dikaitkan dengan khurafat dan disyaki membawa penyakit semasa Kematian Hitam 1348, yang merupakan sebab mengapa terlalu banyak kucing dibunuh pada era itu, dan hanya pada tahun 1600-an, reputasi kucing mula pulih.

Seperti yang dilaporkan oleh National Today, Ahad (8/8/2021), di Amerika, kucing adalah sebahagian daripada kargo di kapal penjajah untuk meminimumkan hama dan penyakit, sehingga kucing pergi ke darat dan membiak.

Pada masa kini, kucing seolah-olah menjadi salah satu ikon pop dalam masyarakat moden. Kami mempunyai kira-kira setengah bilion di kalangan kami.

Dan, sejak 2002, terima kasih kepada “Dana Antarabangsa untuk Kebajikan Haiwan”, kucing mempunyai ulang tahun mereka sendiri.

(Visited 251 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button