Ekonomi

SCIB rekod perolehan RM26.2 Juta pada suku keempat

KUCHING 26 OGOS – Pakar kejuruteraan awam Sarawak Consolidated Industries Berhad (SCIB) hari ini merekodkan hasil sebanyak RM26.2 juta bagi suku keempat berakhir 30 Jun 2022 yang disumbangkan oleh volum jualan cerucuk asas yang lebih tinggi daripada bahagian pembuatan.

Dalam tempoh tersebut, SCIB mencatatkan kerugian sebelum cukai (LBT) sebanyak RM45.9 juta terutamanya disebabkan oleh kerugian rosot nilai bersih dalam perdagangan dan penghutang lain sebanyak RM18.0 juta serta perbelanjaan yang dilakukan dalam pelbagai aktiviti berkaitan projek sebanyak RM25.0 juta daripada bahagian kejuruteraan, perolehan, pembinaan dan pentauliahan (EPCC).

Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Rosland Othman, berkata, SCIB optimis dengan berhati-hati kerana ekonomi domestik terus bertambah baik dengan pertumbuhan 8.9 peratus tahun ke tahun bagi suku kedua berakhir 30 Jun 2022.

“Pengumuman projek MRT3 bernilai RM50.0 bilion dan penerusan projek infrastruktur awam besar yang lain, turut menyumbang impak positif kepada sektor pembinaan dan perniagaan seperti kami kerana kami pastinya akan memanfaatkan kepakaran pembuatan dan EPCC kami untuk mencari peluang.” katanya di sini hari ini.


Bagi tahun kewangan berakhir 30 Jun 2022, Syarikat mencatatkan hasil sebanyak RM128.4 juta dan LBT sebanyak RM52.0 juta. Tiada perbandingan untuk suku dan tahun kewangan penuh kerana Syarikat telah menukar akhir tahun kewangan dari 31 Disember seperti yang diumumkan sebelum ini kepada Bursa Malaysia Securities Berhad pada 24 Mei 2021.

Beliau berkata, SCIB telah memasuki Semenanjung Malaysia dengan memberi tumpuan kepada projek kecil hingga sederhana dan sedang meneroka peluang di Indonesia untuk pembinaan infrastruktur telekomunikasi 4G serta bagaimana kami boleh memanfaatkan kemudahan pembuatan kami untuk ibu negara Indonesia baharu di Nusantara di Kalimantan.

“SCIB akan terus mencari projek di Sabah dan Sarawak di mana masing-masing RM5.2 bilion dan RM4.6 bilion diperuntukkan di bawah Bajet 2022. Kami juga sedang meneroka penggunaan teknologi seperti sistem percetakan 3D dan automasi sebagai sebahagian daripada fasa seterusnya pertumbuhan dalam industri pembinaan.” ujarnya.

Sehingga 30 Jun 2022, SCIB mempunyai buku pesanan sebanyak RM1.52 bilion dengan potensi pendapatan sehingga 2026.

(Visited 30 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button