Nasional

Rayuan ‘basikal lajak’ ditangguhkan

Rayuan Sam Ke Ting terhadap sabitan dan hukuman penjara kerana memandu secara melulu yang menyebabkan kematian lapan remaja menaiki basikal yang diubah suai, atau “basikal lajak”, telah ditangguhkan kerana penghakiman Mahkamah Tinggi yang menjadi sebahagian daripada rekod rayuan itu belum siap.

Peguam Sam, Harvinderjit Singh, berkata Mahkamah Rayuan masih menunggu alasan penghakiman daripada hakim Mahkamah Tinggi Abu Bakar Katar.

“Satu lagi pengurusan kes telah ditetapkan pada 13 Okt,” katanya selepas prosiding pengurusan kes dalam talian di hadapan timbalan pendaftar Norkamilah Aziz hari ini.

Dalam rayuan jenayah, pejabat pendaftaran mahkamah akan menyediakan dan menyampaikan kepada pihak-pihak rekod rayuan yang akan mengandungi nota bukti, ekshibit dan alasan penghakiman.

Pada 18 April, Mahkamah Rayuan memberikan Sam, seorang kerani, kebenaran untuk merayu terhadap hukuman penjara enam tahun dan denda RM6,000 yang dikenakan oleh Mahkamah Tinggi Johor Bahru.


Mahkamah Rayuan juga telah membenarkan permohonan Sam untuk menangguhkan pelaksanaan hukuman penjara dan denda yang dijatuhkan oleh Mahkamah Tinggi Johor Bahru dan turut membebaskannya dengan ikat jamin RM10,000 dengan seorang penjamin, sementara menunggu pendengaran rayuannya.

Pada 13 April, hakim Mahkamah Tinggi Abu Bakar menjatuhkan hukuman penjara dan denda terhadap Sam selepas membenarkan rayuan pihak pendakwaan untuk mengetepikan keputusan mahkamah majistret pada 10 Okt tahun lepas untuk membebaskan dan membebaskannya.

Dia juga memerintahkan Sam dipenjarakan selama enam bulan jika dia gagal membayar denda, dan mengenakan larangan memandu selama tiga tahun setelah tamat tempoh penjara.

Kesalahan di bawah Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 itu membawa hukuman penjara maksimum 10 tahun dan denda RM20,000 jika sabit kesalahan.

Sam, yang berusia 22 tahun ketika kejadian, didakwa melakukan kesalahan itu di Jalan Lingkaran Dalam, Johor Bahru, pada jam 3.20 pagi, 18 Feb 2017.

Lapan yang maut dalam kejadian itu ialah Azrie Danish Zulkefli, 14, Shahrul Izzwan Azzuraimie, 14, Firdauz Danish Mohd Azhar, 16, Fauzan Halmijan, 13, Azhar Amir, 16, Harith Iskandar Abdullah, 14, Shahrul Nizam Marudin, 14, dan Haizad Kasrin, 16.

(Visited 41 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button