Politik

Ramasamy pelik kajian dakwa orang Cina sokong UMNO

AHLI Dewan Undangan Negeri DAP P. Ramasamy pelik dengan hasil kajian Emir Research yang mendakwa majoriti responden berbangsa Cina menyokong UMNO.

Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang itu mempersoalkan, apa yang telah dilakukan oleh UMNO sejak kebelakangan ini untuk memikat kaum Cina dan apa yang telah dilakukan DAP menyebabkan orang Cina tidak berpuas hati dengan parti itu.

Ramasamy bertegas bahawa kaum Cina dan India masih menyokong DAP.

“Beberapa bahagian masyarakat Cina mungkin tidak senang dengan DAP atau PH kerana pelbagai alasan, tetapi ini tidak bermakna mereka bersedia memberikan sokongan kepada UMNO, Bersatu dan PAS.

“Saya tidak fikir komuniti Cina bersedia menghadapi parti perkauman dan agama yang melampau; mereka mungkin tidak senang dengan PH, tetapi mereka tidak meninggalkan DAP atau PH.


“Perkara yang sama mungkin berlaku dengan orang India,” kata Ramasamy.

Kajian suku tahunan oleh Emir Research pada Ogos lalu membabitkan 2,096 responden yang dipilih melalui teknik pensampelan pelbagai peringkat dan kaji selidik secara berdepan, yang mewakili semua 222 kawasan parlimen.

Berdasarkan pecahan demografi, kajian itu mendapati UMNO menikmati sokongan yang konsisten dengan 25% responden Cina menyokong parti itu.

Ini berbanding dengan hanya 17% daripada responden Cina memilih DAP sebagai parti yang disokong. DAP hanya memperoleh 1% sokongan daripada responden Melayu.

Ramasamy berkata, hasil tinjauan itu benar-benar pelik dan tidak dapat dibayangkan.

“Umno masih merupakan musuh nombor satu DAP, malah jeneral terakhir pada tahun 2018 diperjuangkan oleh DAP dan parti-parti persaudaraannya dalam PH untuk mengalahkan Umno dan BN.

“Sebilangan besar orang Cina menyokong DAP.  Sokongan masyarakat Cina kepada DAP mungkin tidak sama seperti sebelumnya.

“Namun, memandangkan pilihan antara UMNO dalam BN dan DAP dalam PH, orang bukan Melayu mungkin akan bersama dengan DAP,” kata Ramasamy.

Katanya, pada pilihan raya umum yang lalu, masyarakat Cina dan India telah memilih DAP dan PKR dalam PH.

Ramasamy mendakwa, kaum itu mungkin kecewa dengan PH ketika menjadi Kerajaan Persekutuan tetapi masyarakat tersebut belum bersedia meninggalkan DAP atau PKR.

“Dengan kata lain, melainkan jika terdapat penyesuaian semula politik yang besar dalam politik Malaysia, orang Cina dan India akan berpegang teguh pada PH.

“Tidak perlu dikatakan bahawa kedua-dua komuniti ini yang terkena diskriminasi selama bertahun-tahun, mungkin mahu menghidupkan semula DAP dan PKR dalam PH,” kata Ramasamy.-SM

(Visited 208 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Back to top button