Nasional

Raja Muda Perlis titah tumpu lahirkan masyarakat berfikir

Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail bertitah agar semua pihak memberikan sepenuh perhatian kepada usaha untuk melahirkan ‘Masyarakat Berfikir’.

Titah baginda lagi, usaha mewujudkan ‘Masyarakat Berfikir’ atau ‘Thinking Society’ adalah cabaran yang memerlukan usaha semua pihak dalam menjayakannya.

Demikian titah Tuanku Raja Muda Perlis di sesi taklimat selepas berkenan berangkat bersama-sama Raja Puan Muda Perlis Tuanku Hajah Lailatul Shahreen Akashah Khalil mengetuai lawatan tinjauan bagi cadangan ‘Program Transformasi Kg. Seberang Ramai Kuala Perlis’.

Keberangkatan baginda ke majlis yang diadakan di Dewan Saujana, Sekolah Kebangsaan Kg. Seberang Ramai di Jalan Kampong Wai yang merupakan salah sebuah sekolah yang terlibat dengan program ‘Sekolah Amanah Jamalullail MAIPs’ itu diiringi sama Ketua Polis Perlis, Datuk Surina Saad, Yang DiPertua Majlis Perbandaran Kangar (MPK), Wan Ahmad Fazli Wan Kamis, Pengarah SWCorp Negeri, Shamsuharizal Basir, ketua-ketua agensi negeri dan Persekutuan, IPT serta pemimpin masyarakat setempat.

Lawatan berkenaan adalah susulan kepada usaha bersepadu pelbagai agensi di negeri Perlis dalam menjayakan hasrat untuk mempertingkatkan tahap kebersihan, kerajinan, perubahan minda rakyat dan peluang penjanaan ekonomi kepada penduduk setempat.

Tuanku Syed Faizuddin Putra yang juga merangkap Tuanku Yang DiPertua Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) turut menitahkan bahawa adalah menjadi fokus MAIPs untuk meningkatkan kesejahteraan rakyat melalui pendekatan agihan holistik yang telah dan bakal dirancang.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif MAIPs, Hj. Mohd Nazim Mohd Noor ketika ditemui berkata, pelbagai inisiatif telah dirancang melalui kerjasama dengan pelbagai pihak sama ada program tanggungjawab sosial korporat dan juga komitmen pelbagai agensi.

“Kerjasama padu pelbagai pihak yang terdiri daripada agensi kerajaan, swasta, institusi pengajian tinggi, individu serta dinaungi sendiri ilham dan sokongan Diraja telah mencetuskan sinergi yang utuh dalam usaha menjayakan cita-cita besar ke arah melaksanakan transformasi menyeluruh kepada penghuni di sini. Inisiatif ini adalah sejajar dengan usaha berterusan ke arah melahirkan masyarakat madani Perlis bermentaliti kelas pertama dalam tindakan seperti yang dihasratkan. Dalam masa sama, faktor utama kejayaan transformasi ini adalah bergantung kepada para penghuni di sini yang perlu mempraktikkan nilai perubahan minda dan tindakan secara konsisten,” jelas Mohd Nazim.

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button