Nasional

Raja Muda Perlis lancar latihan untuk asnaf

RAJA Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail berkenan berangkat menyempurnakan majlis pelancaran program ‘Latihan Pembangunan Usahawan (LPU)’ kepada golongan asnaf negeri Perlis yang diadakan di Hotel MyAngkasa Akademi & Resort, Jalan Chandek Kura Mukim Kedawang, Langkawi pada malam semalam.

Program yang dianjurkan selama 10 hari bermula dari 13 hingga 22 Julai 2020
tersebut melibatkan seramai 20 orang peserta dari kalangan warga asnaf negeri Perlis yang dilaksanakan oleh Majlis Amanah Rakyat (MARA) dengan kerjasama Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) Akademi Transformasi Asnaf MAIPs (ATAM).

Program tersebut dianjurkan bagi mentransformasi Asnaf untuk mengubah perjalanan perniagaan yang lebih tersusun dan terancangmelibatkan 3 Modul Program iaitu ‘Latihan Motivasi Pencapaian’, ‘Latihan Pengurusan Perniagaan’ dan ‘Pengurusan Pentadbiran’ yang merangkumi aspek pemasaran, akaun dan penyediaan rancangan perniagaan.

Turut mengiring ialah anakanda baginda, Syed Sirajuddin Areeb Putra Jamalullail.


Keberangkatan tiba baginda disambut oleh Timbalan Ketua Pengarah Keusahawanan MARA, Datuk Hj Zulfikri Osman dan Ketua Pegawai Eksekutif MAIPs, Hj Mohd Nazim Mohd Noor.

Untuk rekod, dari tahun 2016-2019, pihak MARA telah melaksanakan sebanyak 3,383 program latihan usahawan secara berstruktur yang berjaya mengeluarkan 190,249 usahawan lepasan MARA di seluruh negara.

Program Pembangunan Usahawan ini amat berkesan bagi membantu mencapai visi dan objektif kerajaan untuk membangunkan usahawan Bumiputra Islam yang berdaya maju, berdaya tahan dan berdaya saing yang akhirnya menjurus ke arah pewujudan dan pembentukan masyarakat perdagangan dan perindustrian Bumiputera Islam. – SM

(Visited 122 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button