Ekonomi

Pulau Pinang lanjutkan pengecualian duti hiburan 6 bulan lagi

KERAJAAN Negeri Pulau Pinang melanjutkan pengecualian yuran hotel dan duti hiburan untuk tempoh enam bulan lagi bagi memulihkan sektor pelancongan di negeri itu.

Pengecualian yuran hotel telah berkuat kuasa sejak Jun 2020 dan penepian bagi tugas hiburan sejak April lalu.

Pelanjutan itu berkuat kuasa secara retroaktif pada 1 Januari lalu dan terpakai kepada semua hotel berdaftar di negeri ini, ruang seni persembahan, taman tema, tarikan pelancong, pawagam dan industri lain yang dikenakan cukai hiburan.

Sebelum ini, yuran hotel sebanyak RM3 semalam perlu dibayar oleh pertubuhan yang mendapat penilaian empat bintang dan ke atas dan RM2 semalam bagi mereka yang mendapat penilaian tiga bintang dan ke bawah.

Data rasmi menunjukkan Pulau Pinang mengutip RM19.7 juta dalam yuran tersebut dari 2014 hingga September 2016. Duti hiburan adalah antara 5% dan 25%, bergantung pada jenis perniagaan.


Menurut laman web jabatan kewangan negeri, rancangan langsung yang menampilkan artis luar negara yang tidak bertauliah dikenakan duti sebanyak 5%.

Rancangan hiburan biasa perlu membayar 12.5% sebagai duti, manakala pawagam dikenakan bayaran 25%. Artis bertauliah yang membuat persembahan secara langsung dikecualikan daripada tugas.

Sebelum wabak itu, Pulau Pinang mengumpul purata RM16 juta setahun daripada tugas hiburan, menurut rekod DUN.

Pengerusi jawatankuasa pelancongan dan ekonomi kreatif negeri, Yeoh Soon Hin berkata, sejak sekatan pergerakan ditarik balik, ekonomi pelancongan Pulau Pinang semakin meningkat secara beransur-ansur.

“Pemulihan sektor pelancongan antara bidang yang menjadi perhatian kerajaan negeri. Kami berharap penepian ini sedikit sebanyak membantu merangsang pasaran pelancongan dan memacu permintaan,” katanya. – SM

 

(Visited 129 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button