Ekonomi

Produk Shorubber dieksport ke seluruh dunia

Kilang Shorubber (Malaysia) Sdn Bhd yang beroperasi di Jejawi Industrial Zone dekat Kangar kini mempunyai seramai 2,309 pekerja yang terdiri daripada pelbagai kerakyatan, yang mana lebih daripada 80% daripadanya adalah rakyat tempatan dan kebanyakannya berasal dari negeri Perlis.

Ia juga mempunyai seramai 13 orang Pegawai Dagang Jepun yang membantu dalam pentadbiran harian syarikat berkenaan.

Shorubber di Perlis adalah kilang pertama Showa Glove Jepun yang terletak di luar negara ‘Matahari Terbit’ berkenaan yang telah ditubuhkan sejak tahun 1989 lagi. Ia menawarkan pelbagai jenis produk yang terdiri daripada Polyvinyl Chloride, Natural Rubber, Nitrile Butyl Rubber dan Polyurethane dan dieksport sepenuhnya ke pasaran di seluruh dunia termasuklah Eropah, Amerika Syarikat dan Asia, khususnya Jepun.

Bangunan-bangunan pengeluarannya terletak dalam kawasan seluas 49 ekar. Ia juga telah berjaya meningkatkan kapasiti pengeluaran dari masa ke semasa dan yang terkini dalam proses mewujudkan ‘line produk’ sarung tangan Polyurethane yang ke-10.

Demikian dikongsikan oleh Pengarah Urusan Shorubber (Malaysia) Sdn. Bhd., Imran Ibrahim ketika menyambut keberangkatan Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail ke kilang berkenaan pada petang semalam.

Berangkat sama ialah Raja Puan Muda Perlis Tuanku Hajah Lailatul Shahreen Akashah Khalil bersempena ‘Majlis Apresiasi Penaja Sisipan Khas Di Dalam Akhbar Tempatan Sempena Ulang Tahun Keputeraan Ke- 77 DYMM Tuanku Raja Perlis, Tahun 2020’.

Imran yang merupakan rakyat Malaysia pertama dilantik sebagai Pengarah Urusan syarikat berkenaan telah bersama-sama Shorubber sejak dari penubuhannya sehingga ke hari ini menambah bahawa sesungguhnya usaha Tuanku Raja Muda Perlis dan Tuanku Raja Puan Muda Perlis mengangkat martabat bangsa ke persada dunia sangatlah pengurusan serta warga Shorubber sekalian sanjung tinggi.

Baginda berdua mengambil peluang mencuba mesin ‘Shrink Packing’ yang khusus untuk proses pembungkusan produk yang dijual melalui medium “vending machine”untuk pasaran Amerika Syarikat dan Eropah sempena kunjungan pada kali ini.

Tambah Imran, pihak Ibu Pejabat Shorubber iaitu Showa Glove Japan serta bahagian jualan di sana bertungkus-lumus dalam usaha mempromosikan dan menceburi pasaran-pasaran baru di dunia bagi memastikan Shorubber akan terus kekal maju, seterusnya dapat menjadi pemacu dalam meningkatkan kemajuan ekonomi Negeri Perlis.

Sempena keberangkatan baginda berdua turut meluangkan masa beramah mesra bersama para kakitangan Unit Pentadbiran syarikat itu. Tuanku Raja Muda turut berkenan menandatangani plaka sempena pertukaran logo Shorubber lama ke logo Shorubber baru di tapak Menara Jam Shorubber yang ditempatkan di pintu masuk utamanya sebelum berangkat meninggalkan majlis.

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button