Politik

PRK Slim River: PKR, PH masih berteka-teki

PAKATAN Harapan (PH) dilihat masih ‘mengetuk jari’ sama ada akan meletakkan calon dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Slim ataupun tidak.

Ini kerana terdapat maklumat bercanggah antara kepimpinan PH diperingkat pusat dan PKR Perak.

Tambahan pula, PH sebelum ini melalui ahli Majlis Presidennya, Senator Datuk Marzuki Yahya memaklumkan gabungan itu tidak akan bertanding.

Sebaliknya kata beliau, ‘Bersatu Blackout’ dikatakan akan meletakkan calon di PRK Dewan Undangan Negeri itu dengan tiket bebas.

Katanya lagi, wakil bebas itu akan menggunakan logo baharu ataupun yang diberi oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).


Perkara tersebut juga disahkan Ketua Sekretariat PH, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail yang dihubungi Malaysiakini.

BACA > Bahasa Melayu berperanan penting sebar Islam – Raja Muda Perlis – Suara Merdeka

Tetapi, PKR Perak pula menyatakan sebaliknya apabila, Pengerusinya Farhash Wafa Salvador Rizal Mubarak pada 16 Julai lalu memberitahu partinya akan meletakkan calon dalam PRK berkenaan.

Menurut Ketua Penerangan PKR Perak, Muhamad Arafat Varisai Mahamad pula, pihaknya mengenal pasti calon namun belum memuktamadkannya.

“PKR Perak bermesyuarat malam tadi untuk memuktamadkan beberapa isu sebelum laporannya dihantar kepada pucuk pimpinan untuk membuat keputusan selanjutnya.

“Kajian lapangan yang dilakukan oleh jawatankuasa teknikal sejak Selasa lalu dibincang dalam mesyuarat itu,” katanya.

Bagaimanapun, Naib Presiden PKR, Chan Li Kang pula memaklumkan PH akan membuat kenyataan rasmi berhubung PRK Slim pada Isnin hadapan.

Terdahulu penyandang, Allahyarham Datuk Muhd. Khusairi Abdul Talib meninggal dunia pada 15 Julai di Hospital Bentong akibat serangan jantung.

Beliau meninggal dunia pada pukul 4.15 petang selepas tiba-tiba pengsan sekitar pukul 2.30 petang ketika bermain golf di Genting Highlands, Pahang.

BACA > Rayhan Kabir diusir selama-lamanya dari Malaysia – Suara Merdeka

DUN N.58 Slim adalah kawasan di bawah Parlimen Tanjung Malim yang merupakan kubu kuat UMNO.

Sejak Pilihan Raya Umum ke-12 (PRU-12) kawasan tersebut dimenangi beliau atas tiket UMNO dalam Barisan Nasional.

khusairi

Beliau memenangi kerusi tersebut dengan majoriti, 3,526, 3,853 dan 2,183 dengan jumlah undian sebanyak 8,233 pada PRU-12, 11,152 (PRU-13) dan 8,327 (PRU-14).

Allahyarham Muhd. Khusairi sebelum ini berjaya mengekalkan kemenangan dalam PRU-12 dan PRU-13 dengan mengalahkan calon daripada Pas.

Pada PRU-14 pula, beliau berjaya menewaskan calon Pas dan PKR walaupun jumlah majoriti menurun berbanding PRU-13.

Susulan kekosongan kerusi DUN Slim, SPR mengumumkan tarikh bagi PRK kawasan itu adalah pada 29 Ogos.

Timbalan Pengerusinya, Dr. Azmi Sharom berkata, penamaan calon pula akan berlangsung pada 15 Ogos dan tarikh mengundi awal pula pada 28 Ogos.

Sebanyak 13 pusat mengundi dengan 55 saluran akan dibuka pada hari pengundian melibatkan seramai 689 petugas.

SPR turut memaklumkan seramai 23,094 pengundi layak mengundi pada PRK Slim akan datang.

PRK Slim merupakan pilihan raya kedua diadakan selepas DUN Chini ketika negara sedang berhadapan dengan pandemik Koronavirus (Covid-19) dan pengundi dinasihatkan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

BACA > Nilai kesabaran tinggi ada pada Najib – Zainal – Suara Merdeka

Terdahulu, Barisan Nasional mencatatkan kemenangan berbanding PH (lima) dalam enam PRK iaitu Parlimen Cameron Highlands, Kimanis dan Tanjung Piai, DUN Semenyih, Rantau dan Chini. – SM

(Visited 75 times, 1 visits today)

Show More

Mohamad Athir Ismail

Berpengalaman lapan tahun dalam bidang kewartawanan termasuk penerbitan majalah, surat khabar dan portal berita. Sebelum menyertai Suara Merdeka, beliau pernah berhidmat di pelbagai syarikat penerbitan. Berminat meneroka bidang kewartawanan untuk perniagaan.

Related Articles

Back to top button