NasionalPolitik

Gantung Parlimen hanya jika darurat, kecemasan, kata bekas Yang Dipertua

BEKAS Yang Dipertua  Dewan Rakyat, Tan Sri  Mohamad Ariff Md Yusoff  hanya memandang dingin mengenai  cadangan untuk menggantung Parlimen bagi memberi ruang memulihkan ekonomi dan memastikan kestabilan politik.

Beliau berkatam langkah seperti itu hanya boleh dilakukan dalam keadaan darurat, seperti rusuhan atau kekacauan awam.

Mohamad Ariff, yang disingkirkan dari kerusi Yang Dipertua pada 13 Julai lalu berkata,  walaupun negara ini menghadapi lonjakan jangkitan Covid-19, Parlimen masih dapat berfungsi dengan baik dengan prosedur operasi standard (SOP) yang tepat.

“Mengapa fungsi Parlimen sebagai badan perwakilan di bawah Perlembagaan digantung dengan alasan kesesuaian politik?

“Kestabilan mesti dilihat dalam konteks. Prorogasi tidak boleh dijadikan amalan untuk melindungi kerajaan daripada dinilai oleh wakil-wakil rakyat yang dilantik,” katanya seperti yang dipetik daripada Free Malaysia Today.

Presiden MIC yang juga nekas Yang Dipertua Dewan Negara Tan Sri SA Vigneswaran telah mencadangkan semalam supaya perlimen digantung untuk membolehkan kerajaan memerangi wabak Covid-19.

Dia menyatakan bahawa Artikel 55 (2) Perlembagaan Persekutuan menyatakan bahawa, “Yang di-Pertuan Agong dapat membuat pergantungan itu  atau membubarkan Parlimen.”

Tetapi Mohmad Ariff berkata, Parlimen hanya boleh dilindungi dalam keadaan darurat, seperti terjadinya kerusuhan dan kerusuhan sipil, “seperti apa yang dialami negara pada Mei 1969”.

“Pada dasarnya, ia hanya membabitkan pelanggaran undang-undang,” tambah Ariff.

Untuk mengekang transmisi Covid-19 di kalangan Ahli Parlimen, kakitangan Dewan Rakyat telah memasang panel lutsinar sementara antara kerusi Ahli Parlimen di Dewan Rakyat untuk membolehkan mereka duduk di blok utama dewan tersebut.

Ahli Parlimen diminta memakai topeng muka setiap masa di rumah dan membukanya hanya semasa mereka mahu berbahas.

Vigneswaran berkata, dengan menangguhkan Parlimen akan menjadi penyelesaian terbaik kerana ia membolehkan pihak berkuasa menbendung kenaikan kes Covid-19 dan juga memastikan tidak akan ada “pergolakan politik”.

Pada 23 September, ketua pembangkang Pembangkang Anwar Ibrahim telah mendakwa beliau mendapat sokongan majoriti ahli Parlimen untuk membentuk kerajaan.

Veteran Umno Tengku Razaleigh Hamzah, dalam sepucuk surat kepada Speaker Dewan Rakyat Azhar Harun bertarikh 25 September, meminta “jaminan” bahawa usul tidak percaya yang dikemukakan oleh Ahli Parlimen Langkawi Dr Mahathir Mohamad dibentangkan dalam persidangan Dewan Rakyat berikutnya.

(Visited 293 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button