Politik

PN dan Muhyiddin lulus ujian kedua

USAHA blok pembangkang untuk menolak Rang Undang-undang Perbekalan (Penguntukan Semula Peruntukan Perbelanjaan) Tahun 2020 gagal selepas undi belah bahagian di Dewan Rakyat hari ini menyaksikan 111 Ahli Parlimen bersetuju, 106 menolak dan lima tidak hadir.

Terdahulu Tun Dr. Mahathir Mohamad yang juga Ahli Parlimen Langkawi menggesakan rang undang-undang itu ditolak.

Susulan itu, Dewan Rakyat menerima usul berkenaan yang bertujuan mengadakan peruntukan bagi penguntukan semula daripada Kumpulan Wang Disatukan sejumlah wang yang tidak melebihi RM7,184,083,200.

Ini berikutan penyusunan semula beberapa kementerian, penubuhan beberapa kementerian baharu dan pembubaran satu kementerian selaras dengan pembentukan kabinet baharu pada 10 Mac 2020.

Ujian pertama adalah ketika menggantikan yang dipertuan dewan dan timbalan menyaksikan pihak kerajaan Perikatan Nasional (PN) menang dengan kelebihan satu undi sahaja.


Terdahulu, Dewan Rakyat bertukar kecoh apabila Ahli Parlimen blok pembangkang tidak berpuas hati dengan jawapan yang diberikan oleh Timbalan Menteri Kewangan II Mohd Shahar Abdullah ketika menggulung perbahasan rang undang-undang itu.

Situasi itu menyaksikan Datuk Johari Abdul (PH-Sungai Petani) meminta undi belah bahagian diadakan dan ini dipersetujui oleh lebih 15 ahli Dewan Rakyat yang lain.

Yang Dipertua Dewan Rakyat Datuk Azhar Azizan Harun yang mempengerusikan sidang itu memerintahkan undi belah bahagian diadakan selaras Peraturan Mesyuarat 46 (4) Dewan Rakyat dan loceng dibunyikan selama dua minit.

Sebelum proses undian berlangsung, Azhar menangguhkan mesyuarat Dewan Rakyat itu selama 10 minit dan meninggalkan dewan.

Ini mengundang perbalahan Ahli Dewan Rakyat di blok pembangkang yang mempersoalkan tindakan Azhar.

Antaranya Sivarasa Rasiah (PH-Sungai Buloh) yang berkata: “Undi ini tidak sah kalau dibuat dalam tempoh Parlimen ditangguh.”

Khalid Abd Samad (PH-Shah Alam) berkata: “Orang (ahli Parlimen) tak cukup ke?”

Pada 11 Ogos, Azhar ketika membuka sesi pembacaan Rang Undang-undang Perbekalan Tambahan (2019) menjelaskan tempoh proses undi belah bahagian dipanjangkan dengan tambahan 10 minit.

Ini bagi memberi masa secukupnya kepada Ahli Parlimen untuk hadir ke Dewan Rakyat ketika proses undi belah bahagian dijalankan dengan mengambil kira prosedur operasi standard (SOP) COVID-19 serta jarak antara blok Parlimen dan blok pentadbiran.

Azhar kemudian memaklumkan rang undang-undang yang dibentang untuk bacaan kali kedua pada Khamis itu dipersetujukan.

Seramai 18 Ahli Parlimen mengambil bahagian dalam perbahasan rang undang-undang itu, antaranya Datuk Seri Bung Moktar Radin (BN-Kinabatangan); Datuk Seri Ahmad Maslan (BN-Pontian); Mohamad Sabu (PH-Kota Raja); Tun Dr Mahathir Mohamad (Bebas-Langkawi); dan Lim Guan Eng (PH-Bagan).

Namun ujian terbesar PN adalah menghadapi pilihan raya umum yang dijangka bakal berlangsung tidak lama lagi. – MS

 

(Visited 95 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button