Politik

‘Datuk Seri’: Ciapan Syed Saddiq ditempelak netizen

PENGANUGERAHAN pingat sempena Hari Wilayah Persekutuan 2021 mendapat perhatian ramai apabila menyaksikan pelbagai tokoh menerimanya.

Antara yang menerimanya termasuklah mereka dalam bidang politik, perniagaan, perkhidmatan awam dan juga perkhidmatan sosial.

Walau bagaimanapun, Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, menyatakan gelaran dan pangkat itu lebih baik diberikan kepada individu yang benar-benar berjasa kepada rakyat.

Kerana menurutnya, berbanding menteri dan ahli politik, pendakwah seperti Ebit Irawan Ibrahim Lew lebih layak menerimanya.

“Lebih baik anugerahkan pangkat ‘Datuk Seri’ ke Ustaz Ebit Liew dari Menteri & Ahli Politik. Setuju?”


Ciap Syed Saddiq dalam Twitternya, namun ciapan itu tidak disambut baik oleh netizen yang kembali menempelak beliau.

“Pangkat darjat itu duniawi sahajalah. Chill jelaa. Siapa yang dapat anggap sahaja rezeki dia. Mungkin pangkat darjat itu pun satu ujian Allah dekat orang itu.

“Kita yang tak dapat ini chill jela jangan dengki-dengki. Hendak berkhidmat tak perlukan pangkat,” komen @amirul_naim7

“Ebit tak kebulur nak pangkat Datuk Seri. Sebab dia buat kerja ikhlas. Tak ada kelebihan langsung untuk diri dia kalau dapat gelaran itu. Senang kata dia tak perlukanlah,” tempelak @zieyzulshaari.

“Zaman tuan lagi dahsyat, baharu naik jadi menteri sudah dapat pelbagai gelaran.

“Padahal tak teruji dengan pelbagai badai pentadbiran atau wujud polisi yang hebat. Alangkah baiknya tuan dulu buat perubahan, tetapi itulah, dipersiakan,” balas @RenPa14.

“Jangan heret Ustaz Ebit Liew jadi ahli ‘politaik’ nanti banyak fitnah berleluasa. Ada sahajalah nanti kes lewatlah, khalwatlah.

“Tak payah biar Ebit Liew dapat pangkat seperti (beliau) super hero di mata kami walaupun tak ada pangkat, tetapi pahala dia banyak. apa ada pada pangkat dunia?” soal @nyctophfilia.

Semalam, Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa memaklumkan seramai 355 orang menerima anugerah pingat dan kebesaran sempena Hari Wilayah Persekutuan.

Antara penerimanya termasuklah Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Dr. Mohd. Radzi Md. Jiddin; Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Takiyuddin Hassan dan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Zuraidah Kamarudin.

Selain itu, ahli politik yang menerimanya adalah Menteri Kewangan, Senator Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz; Menteri Tenaga dan Sumber Asli, Datuk Seri Dr. Shamsul Anuar Nasarah dan Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail. – SM

(Visited 461 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button