Politik

PH dakwa PN letak syarat untuk kerajaan bersih, salah

PAKATAN  Harapan menuntut, syarat yang diletakkan oleh Perikatan Nasional (PH) dalam membentuk kerajaan yang bersih, menjadikan pilihan Perdana Menteri tidak sah adalah salah jika dibaca mengikut artikel 43 (4) Perlembagaan Persekutuan, kata Ahli Parlimen Saratok, Datuk Ali Biju.

Pemimpin PH Datuk Mahfuz Omar dan Hanipa Maidin serta peguam, Ambiga Sreenevasan kini mendakwa sokongan PN untuk Datuk Seri Ismail Sabri tidak sah kerana ia bersyarat.

Hujah ini tidak masuk akal, tidak berasas dan ukuran keputusan PH kerana gagal mengumpul cukup sokongan untuk menuntut jawatan perdana menteri. Sebab pertama, Tan Sri Muhyiddin mengatakan sokongan adalah dengan syarat pemerintah bersih (tidak ada orang yang menghadapi tuduhan jenayah untuk berada dalam kabinet), pemisahan kuasa, kebebasan kehakiman dan menegakkan Raja Berperlembagaan.

Hujah PH bahawa ini membatalkan sokongan mereka terhadap Ismail Sabri tidak konyol. Mana-mana gabungan yang mengambil alih kuasa di Malaysia mesti mematuhi syarat-syarat ini. Tidak ada yang munasabah, ahli parlimen atau parti politik yang boleh membantahnya.

Adakah PH dan Ambiga sekarang menentang pemerintahan yang bersih dan kebebasan kehakiman? Itu persoalan yang dilontarkan hari ini. Adalah salah untuk mengatakan bahawa sokongan Ahli Parlimen PN untuk Ismail Sabri adalah bersyarat.


SD mereka seperti yang diserahkan kepada Agong tidak bersyarat dan mereka berkesempatan untuk mengulanginya apabila menghadap Agong Khamis depan.

Mahfuz Omar, Hanipa Maidin dan Ambiga Sreenevasan benar-benar mengabaikan maksud Artikel 43 (4) iaitu sokongan untuk Perdana Menteri diukur berdasarkan pendirian anggota Dewan Rakyat secara individu. Dan pendirian ini telah diungkapkan kepada Yang di-Pertuan Agong dua kali oleh Ahli Parlimen.

Sungguh mengejutkan bahawa Mahfuz, Hanipa dan Ambiga yang merupakan bekas Presiden Bar (Persatuan Peguam atau Bar Council) mengambil kedudukan ekstrem dan tidak logik. Khalayak menyangka mereka akan menyambut baik sokongan PN untuk pemerintahan yang bersih dan juga kebebasan kehakiman.

Sebaliknya keinginan mereka untuk PH mengambil kuasa persekutuan telah mendorong mereka semua ke tahap yang baharu. – SM

 

(Visited 93 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button