Nasional

Pertimbangkan semula perkahwinan kanak-kanak, kata kerajaan

PETALING JAYA: Sebuah kumpulan wanita menggesa kerajaan untuk mempertimbangkan semula pendiriannya terhadap pengharaman perkahwinan kanak-kanak, dengan berkata amalan itu mempunyai kesan jangka panjang kepada kanak-kanak perempuan dan lelaki.

“Semakin lama masa yang diambil untuk menghapuskan amalan itu, lebih ramai kanak-kanak perempuan dan lelaki akan dilucutkan daripada pendidikan dan peluang pekerjaan pada masa hadapan,” kata pegawai maklumat dan komunikasi Persatuan Tindakan Wanita (Awam) Jernell Tan.

“Mereka juga akan terperangkap dalam kitaran ganas kemiskinan dan terdedah kepada keganasan berasaskan jantina.”

Tan mengulas kenyataan menteri pembangunan wanita, keluarga dan masyarakat Rina Harun bahawa kerajaan tidak bercadang untuk mengharamkan perkahwinan kanak-kanak buat masa ini walaupun ia komited untuk menghalang penyatuan itu.

Kerajaan, kata Rina, sedang melaksanakan pelan strategik negara dalam menangani punca perkahwinan kanak-kanak.


Tan berkata walaupun Awam menghargai komitmen kementerian untuk menamatkan perkahwinan kanak-kanak, ia harus memberikan garis masa “khusus dan realistik” untuk melaksanakan rancangan itu, termasuk larangan jelas amalan itu untuk mencerminkan komitmennya.

Sementara itu, pegawai penyelidik dan advokasi Pertubuhan Pertolongan Wanita (WAO) Anis Farid berkata, tiada sebab untuk kerajaan tidak serentak menangani punca perkahwinan kanak-kanak dan meminda undang-undang untuk mengharamkan amalan itu.

“Pelan strategik kementerian adalah penting dalam menyasarkan punca perkahwinan kanak-kanak dan menangani isu itu dari situ. Kita perlu mengukuhkan pendidikan kesihatan seksual dan reproduktif serta sokongan sosio-ekonomi untuk menangani perkahwinan kanak-kanak.

Anis menggesa kerajaan untuk mempertimbangkan semula pendiriannya terhadap larangan perkahwinan kanak-kanak, dengan berkata Putrajaya mempunyai kewajipan untuk melindungi mereka yang paling terdedah.

“Terdapat sokongan kuat masyarakat untuk mengharamkan perkahwinan kanak-kanak. Dalam kaji selidik WAO baru-baru ini mengenai sikap dan persepsi masyarakat Malaysia terhadap keganasan terhadap wanita, perkahwinan kanak-kanak merupakan isu yang ditentang keras oleh rakyat Malaysia, dengan lebih 70% mengatakan mereka menentang perkahwinan kanak-kanak dalam apa jua bentuk.

“Selain itu, negara jiran Kemboja dan Thailand telah pun mengharamkan perkahwinan kanak-kanak manakala kedua-dua Filipina dan Indonesia telah menaikkan umur minimum perkahwinan mereka, menunjukkan betapa tiada masa yang lebih baik daripada masa sekarang untuk bertindak menentang perkahwinan kanak-kanak,” katanya.

Ahli Parlimen Segambut Hannah Yeoh berkata Rina perlu melaksanakan pelan laluan lima tahun untuk menghentikan perkahwinan kanak-kanak secara berperingkat yang dibangunkan semasa bekas menteri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

“Satu jawatankuasa telah ditubuhkan untuk mengesan kemajuan peta jalan, dengan rancangan khusus untuk agensi kerajaan, disediakan dan dilancarkan oleh Wan Azizah.

“Tetapi ia bergantung kepada kehendak kepimpinan kementerian, baik menteri mahupun timbalan” katanya.

(Visited 60 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button