Politik

Perlumbaan mencari Ketua Menteri, GRS perlu bertindak cepat

PILIHAN Raya Negeri (PRN) Sabah Ke-16 berakhir malam tadi dengan Gabungan Rakyat Sabah (GRS) diumum sebagai pemenangnya dengan mendapat majoriti mudah 38 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN).

Ia juga bermakna kini bermula lah saingan untuk membentuk kerajaan negeri antara parti-parti yang bertanding kerana tidak ada satu pun parti yang berjaya mencatatkan majoriti tunggal.

GRS yang terdiri daripada Perikatan Nasional (PN), Barisan Nasional (BN) dan Parti Bersatu Sabag (PBS) hanya dapat majoriti tipis, iaitu kelebihan dua kerusi sahaja.

Secara konvensionalnya, calon ketua menteri dilantik daripada gabungan ini dan kemudian mengadakan sidang dewan undangan negeri khas untuk melantik hingga enam anggota dewan undangan negeri, yang dapat meningkatkan majoriti pemerintah baru.

Sabah mempunyai sistem yang unik di mana parti yang menang dan membentuk kerajaan negeri boleh melantik enam lagi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN).


ADUN yang dilantik ini pula mempunyai hak yang sama dengan wakil rakyat DUN yang terpilih. Undian mereka juga penting dalam menjaga atau mengubah ketua menteri.

Inilah yang cuba dilakukan oleh bekas ketua menteri Tan Sri Musa Aman selepas pilihan raya umum 9 Mei 2018.

Pada masa itu, BN Sabah pimpinan Musa berada dalam kebuntuan dengan pakatan Warisan Plus kerana kedua-dua gabungan masing-masing memenangi 29 kerusi masing-masing. Ketika itu sebanyak 60 kerusi dipertandingkan.

Dua kerusi lain dimenangi oleh Star, yang mana Musa dengan cepat membuat perjanjian kerana sokongan mereka. Dia kemudian dilantik sebagai ketua menteri pada 10 Mei, sehari selepas pilihan raya.

Namun, sebelum Musa dapat mengadakan persidangan DUN khas untuk melantik anggota dewan yang dicalonkan yang akan bersahabat dengan pemerintahnya, Presiden Warisan, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal berjaya menarik sekumpulan pembelot yang menyebabkan Musa hilang majoritinya.

Shafie kemudian dilantik sebagai ketua menteri pada 12 Mei, dua hari selepas Musa dilantik.

Empat hari selepas itu, Shafie melantik dua orang anggota dewan yang dicalonkan dan dua lagi pada bulan berikutnya.

Hari ini tindakan yang sama perlu dilakukan GRS kerana dengan majoriti yang tipis kemungkinan akan berlaku ‘serangan’ seperti pada 2018.

Berbeza dengan 2018 di mana Musa adalah calon mutlak sebagai Ketua Menteri, hari ini GRS adalah satu gabungan yang lebih rumit.

Dari 38 kerusi yang dimenangi GRS, PN mempunyai 17 kerusi, BN mendapat 14 kerusi, sementara PBS memperoleh tujuh.

PN, yang memenangi kerusi terbanyak dalam GRS, menganggap dirinya sebagai gabungan semula jadi yang mempunyai pendapat mengenai siapa yang harus menjadi ketua menteri.

Perdana Tan Sri Menteri Muhyiddin Yassin sebelum ini mencalonkan wakil rakyat Sulaman yang baru dicalonkan, Mohd Hajiji Noor sebagai calon ketua menteri GRS

Walau bagaimanapun, 17 kerusi PN disumbangkan oleh dua parti, iaitu Bersatu dengan 11 dan Star dengan enam kerusi. Dalam kes ini Barisan Nasional secara individu memiliki lebih banyak kerusi iaitu 14.

Walaupun BN memenangi lebih sedikit kerusi daripada PN sebagai gabungan, tetapi UMNO muncul sebagai parti yang memenangi kerusi paling banyak kerusi dalam GRS.

Kesemua 14 kerusi BN disumbangkan oleh UMNO. Sekutu BN iaitu PBRS dan MCA gagal memenangi sebarang kerusi.

Sebagai parti individu, Bersatu menduduki tempat kedua dengan 11 kerusi sementara PBS di tempat ketiga dengan tujuh kerusi dan Star di tempat keempat dengan enam kerusi.

Namun, prosedur perundangan tidak mengambil kira parti mana yang mendapat undi paling banyak.

Sebaliknya, yang penting ialah siapa yang mendapat sokongan sekurang-kurangnya 37 daripada 73 ADUN yang baru dipilih – minimum mesti ada majoriti mudah.

Ini bermakna tidak ada satu parti pun dalam GRS yang dapat mengangkat calon mereka sendiri sebagai ketua menteri di belakang sekutu mereka kerana setiap parti diperlukan untuk memenuhi angka sokongan tersebut.

Keadaan akan menjadi lebih parah jika salah satu dari mereka memutuskan perjanjian dengan pembangkang sekarang – Warisan Plus. Maka episod `rampasan kuasa’ 2018 akan berulang.

Untuk pakatan Warisan Plus, calon ketua menteri yang tidak dipertikaikan iaitu Shafie. Malah Warisan adalah parti tunggal dengan jumlah kerusi paling banyak itu 23.

Bagaimanapun, gabungan yang terdiri daripada Warisan, Pakatan Harapan (DAP, PKR, Amanah) dan Upko hanya memenangi 32 kerusi, iaitu kurang lima kerusi daripada majoriti mudah.

Warisan memenangi 23 kerusi, DAP memperoleh enam, PKR memperoleh dua, sementara UPKO mendapat satu.

Sekiranya ada parti di pihak yang menang berpaling arah kepada pakatan Warisan Plus, ini boleh menyebabkan GRS jatuh sebagai pemerintah sebelum kerajaan dapat dibentuk.

Shafie ketika bercakap kepada pemberita setelah pilihan raya, menunjukkan bahawa dia tidak mengalah tanpa melawan.

Daripada tutur katanya tidak menunjukkan tanda-tanda beliau akan mengalah.

Katanya, merka akan memertikan setiap pergerakan pada hari ini dan setiap proses yang berlaku.

Faktanya, tegas Shafie Warisan adalah parti dengan kemengan terbesar.

Namun, tidak seperti tahun 2018, keadaan hari ini kurang memberangsangkan bagi Shafie.

Pertama, Warisan Plus dianggap sebagai pakatan pembangkang di peringkat persekutuan kerana Putrajaya dikendalikan oleh PN.

Semua parti GRS yang memenangi kerusi dalam pilihan raya Sabah adalah sebahagian daripada kerajaan pusat.

Sebaliknya, pakatan Warisan Plus adalah sebahagian daripada kerajaan pusat pimpinan Pakatan Harapan pada tahun 2018.

Tambahan pula, defisit lima kerusi oleh pakata yang diterajui Shafie pada PRN kali ini lebih besar daripada defisit dua kerusi yang dihadapinya pada 2018.

Pilihan yang jelas ialah merekrut anggota dewan dari GRS ke dalam pakatan Warisan Plus tetapi ada juga beberapa pilihan lain, termasuk kemungkinan Warisan membuang sekutu-sekutunya yang ada untuk membentuk pemerintah dengan pihak-pihak tertentu dalam GRS.

Semakin lama GRS memikirkan siapa calon ketua menteri mereka, semakin lama mereka memberi Shafie ruang untuk memutuskan perjanjian dengan wakil mereka.

Sementara itu, Hajiji yang juga ketua Bersatu Sabah, pada sidang media berasingan di Kota Kinabalu malam tadi, menyatakan keyakinan bahawa GRS dapat memilih calon ketua menteri pagi ini.

Semua memerlukan tindakan pantas. – SM

(Visited 155 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button