Ekonomi

Peniaga pasar basah Siti Khadijah mengalu-alukan pembayaran tanpa tunai

KOTA BARU: Peniaga pasar basah Siti Khadijah yang merupakan pasar basah tertua di ibu negeri bersedia memasuki era digital dengan penggunaan pembayaran tanpa tunai.

Pembayaran aplikasi mudah alih kod QR telah dilancarkan pada hari Rabu dan dijangka beroperasi sepenuhnya minggu depan.

Majoriti peniaga ketika ditemui hari ini memuji langkah itu.

Peniaga Ainun Mohamad berkata, dia mendaftar untuk kaedah pembayaran tanpa tunai ketika kempen itu dilancarkan.

Lelaki berusia 60 tahun itu, yang mengusahakan gerai di pasar itu sejak 1992, berkata langkah itu akan mengelakkan pembeli daripada membawa wang tunai yang banyak ketika mereka keluar membeli-belah.


“Saya sudah mendaftarkan perniagaan saya dengan aplikasi itu dan kini sedang diproses oleh pihak bank.

“Saya harap saya boleh menggunakannya tidak lama lagi,” kata ibu dua anak dari Bunut Susu itu.

Penjual buah-buahan Hazmi Izat Hamdan, 21, berharap pengenalan kaedah pembayaran digital itu memberi manfaat kepada peniaga di pasaran.

“Dengan pembayaran tanpa tunai ini, diharapkan ia dapat membendung penularan wabak Covid-19 dan lain-lain varian dalam kalangan kita,” kata Hazmi yang berasal dari Kampung Talak.

Pengerusi Persatuan Peniaga Kecil Pasar Basah Siti Khadijah Ahmad Nazri Che Omar berkata pengenalan kaedah pembayaran tanpa tunai adalah antara langkah berjaga-jaga bagi mengelak penularan wabak Covid-19.

Beliau berkata persatuan itu menyasarkan 400 daripada 1,300 ahlinya menggunakan kaedah pembayaran tanpa tunai.

“Majoriti peniaga di pasar basah itu adalah ahli persatuan, dan mereka digalakkan mengubah strategi operasi perniagaan supaya dapat berniaga dengan lebih selamat. Kaedah baharu ini juga memastikan peniaga terus berdaya saing.

“Penggunaan transaksi digital yang dilakukan dengan mengimbas kod QR daripada aplikasi mudah alih akan menjadikan pembayaran lebih mudah.”

Ahmad Nazri menambah dengan menggunakan kaedah itu, transaksi akan menjadi lebih selamat. Beliau berkata pembayaran tanpa tunai adalah cara selamat dan tiada hubungan fizikal antara peniaga dan pembeli.

Beliau berkata ini juga merupakan kali pertama pembayaran tanpa tunai diperkenalkan dalam kalangan sekumpulan peniaga kecil di Kelantan.

(Visited 70 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button