NasionalParlimen

Pengusaha kantin sekolah tidak boleh naikkan harga makanan sewenang-wenangnya

KEMENTERIAN Pendidikan (KPM) mahu jika ada sebarang perubahan harga makanan di kantin sekolah, ia perlu dibincang dan mendapat persetujuan bersama antara pihak sekolah dan pengusaha kantin terlebih dahulu.

Pihak pengusaha kantin tidak boleh menaikkan harga makanan di kantin dengan sewenang-wenangnya memandangkan sesi persekolahan akan dibuka Isnin depan.

Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek berkata, pengetua atau guru besar bertanggungjawab memastikan pengusaha kantin menjual makanan pada harga berpatutan mengikut sebut harga dalam perjanjian penyewaan dan pengurusan kantin sekolah.

Beliau berkata, perjanjian itu ditandatangani oleh pihak sekolah yang mewakili kerajaan dengan pengusaha kantin sekolah.

“KPM melalui Jawatankuasa Hal Ehwal Murid di sekolah bertanggungjawab memantau pengoperasian kantin bagi memastikan makanan yang dijual sentiasa bersih, bermutu, berkhasiat, selamat dan mencukupi bagi membantu proses tumbesaran murid dan dijual pada harga berpatutan.


“Sebagai langkah kawalan dan peringatan, KPM telah mengarahkan JPN, PPD dan pentadbir sekolah membuat pemantauan kantin dari semasa ke semasa berdasarkan buku panduan dan perjanjian penyewaan kantin melalui surat arahan pelaksanaan pemantauan berkala pengoperasian kantin sekolah dan peringatan pelaksanaan kendiri kantin di sekolah KPM melalui surat bertarikh 26 Mei 2022,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjawab pertanyaan lisan Hassan Karim (PH-Pasir Gudang) di Parlimen.

Hassan meminta Menteri Pendidikan menyatakan langkah-langkah yang diambil kerajaan untuk memastikan harga makanan di kantin sekolah berada di paras yang rendah dan mampu dibeli oleh murid-murid. – SM

BACA https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2023/01/06/harga-makanan-di-kantin-sekolah-naik-sehingga-50/

(Visited 23 times, 1 visits today)

Show More

HASNURUL MOHAMED

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad yang kehilangan kerja.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button