Nasional

Penerima STR boleh dapatkan rawatan Skim Perubatan Madani mulai 15 Jun

KEMENTERIAN Kesihatan Malaysia (KKM) mengumumkan bahawa program perintis Skim Perubatan MADANI, akan bermula di 10 buah daerah iaitu Gombak, Hulu Langat, Klang dan Petaling (Selangor), Kuala Lumpur, Kinta  (Perak), Timur Laut (Pulau Pinang), Johor Bahru (Johor), Kota Kinabalu (Sabah) dan Kuching (Sarawak) bermula 15 Jun sehingga 31 Disember 2023.

Menteri Kesihatan, Dr. Zaliha Mustafa berkata Skim Perubatan MADANI merupakan satu inisiatif rintis kerajaan  bertujuan menampung keperluan kesihatan golongan B40, terutamanya dalam mendapatkan perkhidmatan penjagaan primer akut (rawatan pesakit luar kes-kes akut) di pengamal perubatan swasta umum (GP). Bermula 15 Jun, penerima Sumbangan Tunai Rahmah (STR) boleh mendapatkan manfaat rawatan Skim Perubatan MADANI di GP yang berdaftar di sekitar 10 daerah yang terlibat.

Katanya, Skim Perubatan MADANI ditawarkan secara automatik kepada penerima STR dengan membantu menampung kos rawatan kes-kes akut. Perkhidmatan percuma yang ditawarkan adalah seperti konsultasi, pemeriksaan, ubat-ubatan, prosedur dan rujukan akan diberikan di GP kepada penerima manfaat mengikut pakej yang ditentukan.

“Penerima manfaat boleh mendapat beberapa kali rawatan percuma sehingga peruntukan bagi setiap isi rumah telah habis. Peruntukan bagi setiap isi rumah adalah sehingga RM250 bagi setiap isi rumah berkeluarga, RM125 bagi warga emas (tanpa pasangan) dan RM75 bagi kategori bujang.

“Rawatan pesakit luar kes-kes akut percuma yang ditawarkan Skim Perubatan MADANI merangkumi rawatan bagi demam selesema, cirit birit, muntah, terseliuh, sakit kepala, trauma ringan dan pelbagai lagi,” katanya dalam kenyataan.

Bagaimanapun pakej rawatan Skim Perubatan MADANI tidak merangkumi rawatan bukan akut seperti di bawah:

1. Imunisasi Rutin
2. Saringan Kesihatan;
3. Rawatan Susulan Penyakit Tidak Berjangkit (NCD) Rutin;
4. Rawatan Susulan Ibu dan Anak Rutin;
5. Perancangan Keluarga Rutin;
6. Perkhidmatan Rehabilitasi; dan
7. Permohonan Ubat-ubatan dan Suplemen tanpa konsultasi doktor

Perkhidmatan kesihatan bagi keadaan bukan akut yang tidak ditawarkan Skim Perubatan MADANI seperti di atas boleh didapati di Klinik Kesihatan Kementerian Kesihatan Malaysia.

Fasa rintis Skim Perubatan MADANI yang akan dilaksanakan di 10 buah daerah berkenaan dijangka memberi manfaat kepada 700,000 isi rumah dengan peruntukan sebanyak RM100 juta. Pra-pendaftaran adalah tidak diperlukan untuk menikmati manfaat Skim Perubatan MADANI bagi penerima STR dan tanggungannya. Mereka
hanya perlu membawa kad pengenalan semasa mendapat rawatan di GP yang berdaftar dibawah Skim Perubatan MADANI.

KKM melalui ProtectHealth menyasarkan sebanyak 700 GP untuk mendaftar sebagai panel Skim Perubatan MADANI menjelang September 2023. Ketika ini sebanyak empat sesi penerangan dan latihan kepada GP telah dijalankan dan dijangka sebanyak 10 sesi lagi akan dijalankan bagi mencapai sasaran GP yang berdaftar untuk skim ini.

Maklumat lanjut mengenai Skim Perubatan MADANI termasuk semakan kelayakan dan senarai klinik panel boleh didapati di laman sesawang ProtectHealth, selaku pelaksana skim berkenaan iaitu di  www.protecthealth.com.my/skimperubatanmadani atau hubungi talian 03-8687 2525. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button