Nasional

Pencemaran: 463 kawasan di Lembah Klang terputus bekalan air

KIRA-KIRA 463 kawasan di lima wilayah di Lembah Klang akan menghadapi pemotongan air yang tidak dijadualkan setelah pencemaran bau dikesan di stesen pam pagi ini.

Dalam satu kenyataan, ketua komunikasi korporat Air Selangor, Elina Baseri berkata, loji rawatan air Sungai Semenyih ditutup pada pukul 11.10 pagi setelah pencemaran bau dikesan di stesen pam air mentah Jenderam Hilir.

Sebanyak 172 kawasan di Petaling, 194 di Sepang, 54 di Hulu Langat, 23 di Putrajaya dan 20 di Kuala Langat akan terjejas oleh gangguan air.

“Pengguna boleh mendapatkan senarai kawasan yang terjejas oleh gangguan bekalan air ini melalui laman web Air Selangor dan juga aplikasi mudah alih Air Selangor,” katanya.

Elina berkata Air Selangor telah mengaktifkan rancangan tindak balas kecemasannya berikutan gangguan untuk menyediakan bekalan air kepada pengguna yang terjejas.


Dia menambah bahawa syarikat memahami keperluan pengguna untuk air bersih, terutama dengan peningkatan kes Covid-19, dan akan melakukan semua yang termampu untuk meminimumkan kesan gangguan tersebut.

“Air Selangor akan memberikan kemas kini secara progresif dari semasa ke semasa melalui semua medium, terutama media massa.

“Pertanyaan dan aduan juga dapat disampaikan ke Pusat Bantuan melalui situs web dan aplikasi,” katanya. – SM

(Visited 90 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button