Nasional

Saintis temui vaksin wabak COVID-19

SAINTIS mengumumkan akan dapat menghasilkan vaksin bagi membunuh virus COVID-19 dalam tempoh 48 jam.

Kajian yang diketuai oleh Universiti Monash telah menunjukkan satu dos vaksin Ivermectin dapat membunuh sel virus SARS-CoV-2.

“Kami mendapati bahawa walaupun satu dos pada dasarnya akan mengeluarkan semua RNA virus (dengan berkesan menghapuskan semua bahan genetik virus) sebanyak 48 jam dan bahkan pada 24 jam terdapat pengurangan yang sangat ketara,” Dr. Kylie Wagstaff dari Monash Biomedicine Discovery Institute.

Walaupun ia tidak diketahui bagaimana Ivermectin berfungsi pada virus, ubat itu mungkin menghentikan virus yang melemahkan keupayaan sel perumah untuk menyahkannya.

Langkah seterusnya adalah bagi saintis untuk menentukan dos vaksin manusia yang betul, untuk memastikan tahap yang digunakan dalam vitro adalah selamat untuk manusia.

“Pada masa kita mengalami pandemik global dan tidak ada rawatan yang diluluskan, jika kita mempunyai kompaun yang sudah ada di seluruh dunia maka itu mungkin dapat membantu orang lebih cepat,” kata Dr Wagstaff.

“Secara realistik ia akan menjadi sedikit masa sebelum vaksin tersedia secara luas,” lapor Daily Mail.

BACA JUGA:

Para saintis mengharapkan ia dapat sekurang-kurangnya sebulan sebelum ujian dibuat ke atas manusia.

Sebelum vaksin Ivermectin boleh digunakan untuk memerangi coronavirus, pembiayaan diperlukan untuk mendapatkan ujian pra-klinikal dan ujian klinikal.

Ivermectin adalah ubat anti-parasit yang diluluskan FDA yang juga terbukti berkesan terhadap virus termasuk HIV, denggi dan influenza.

Kajian ini adalah kerja sama Monash Biomedicine Discovery Institute dan Peter Doherty Institute of Infection and Immunity.

Ivermectin (GAMBAR) digunakan untuk merawat kutu kepala dan kudis boleh didapati secara meluas

Penemuan kajian telah diterbitkan dalam Penyelidikan Antiviral.

Sementara itu di Malaysia sebanyak 150 lagi kes positif COVID-19 dicatatkan sehingga 12 tengah hari ini, menjadikan jumlah keseluruhan sebanyak 3,483 kes, manakala empat lagi kes kematian dilaporkan.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata daripada kes baharu itu, 80 kes berkaitan kluster perhimpunan di Sri Petaling, Kuala Lumpur.

Katanya jumlah kematian akibat COVID-19 setakat ini adalah 57 kes, iaitu 1.64 peratus daripada jumlah keseluruhan kes.

“Kes kematian ke-54 (kes ke-2149) merupakan wanita warganegara Malaysia berumur 85 tahun dan mempunyai latar belakang penyakit jantung. Beliau telah dirawat di Institut Jantung Negara pada 23 Mac dan beliau disahkan meninggal dunia pada jam 12.10 tengah malam, 28 Mac.

“Kes kematian ke-55 (kes ke-860) merupakan wanita warganegara Malaysia berumur 66 tahun dan mempunyai latar belakang penyakit darah tinggi. Beliau telah dirawat di Hospital Sultan Ismail Petra, Kelantan pada 18 Mac dan disahkan meninggal dunia pada jam 4 petang semalam,“ katanya pada sidang media harian perkembangan COVID-19 di Kementerian Kesihatan (KKM) hari ini.

Dr Noor Hisham berkata kes kematian ke-56 (kes ke-2,850) merupakan lelaki warganegara Malaysia berumur 56 tahun dan mempunyai latar belakang penyakit jantung serta mempunyai kontak rapat dengan kes ke-1,031.

“Beliau telah dirawat di Hospital Umum Sarawak, Sarawak pada 30 Mac. Beliau disahkan meninggal dunia pada jam 4.16 petang semalam.

“Kes kematian ke-57 (kes ke-1,575) merupakan lelaki warganegara Malaysia berumur 61 tahun dan mempunyai latar belakang penyakit kencing manis. Beliau telah dirawat di Hospital Tengku Ampuan Afzan, Kuantan, Pahang pada 23 Mac. Beliau disahkan meninggal dunia pada jam 10.25 malam tadi,” katanya.

Dr Noor Hisham berkata sehingga kini, sebanyak 99 kes positif COVID-19 sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dan  daripada jumlah tersebut, 50 kes memerlukan bantuan pernafasan.

Katanya, terdapat 88 kes yang telah pulih dan dibenarkan discaj pada hari ini, menjadikan jumlah kumulatif kes yang telah pulih sepenuhnya daripada COVID-19 dan telah discaj daripada wad adalah sebanyak 915 kes iaitu 26.27 peratus daripada jumlah keseluruhan kes.

Beliau berkata kebanyakan kes positif yang dikesan adalah berkait dengan mereka yang menghadiri perhimpunan di Sri Petaling iaitu 1,545 kes daripada 3,483 kes keseluruhan mewakili 44.36 peratus.

“Kluster ini merupakan kluster yang terbesar setakat ini dan telah mempunyai beberapa generasi kluster jangkitan, misalnya, melibatkan ahli keluarga mereka, kontak rapat di masjid dan juga madrasah tahfiz,” katanya.

Ikut Facebook Menteri Kesihatan:

http://kpkesihatan.com/…/kenyataan-akhbar-kpk-3-april-2020…/

(Visited 382 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button