Nasional

Pemohon pasport JB beratur selama 4 jam

JOHOR BAHRU: Pemohon pasport terpaksa beratur panjang dan menunggu lama sejak awal pagi di kompleks kementerian dalam negeri (KDN) Setia Tropika di sini.

Ramai daripada mereka membuat keputusan untuk ke kompleks awal dengan harapan untuk mengalahkan orang ramai dan tidak sempat bersarapan, hanya mendapati ramai lagi sudah beratur panjang di pintu masuk kompleks.

Salah seorang daripada mereka, Nur Hazwan Sharifulazman, 37, berkata, dia datang hari ini untuk bertanyakan mengenai pembaharuan pasportnya yang dibuat secara dalam talian. Walaupun dia tiba seawal jam 7.50 pagi, sudah ada barisan kira-kira 400m dari pintu masuk kompleks itu.

Hazwan, seorang pengurus fasiliti di Singapura sejak enam tahun lalu, berkata orang ramai perlu mendapatkan nombor giliran di pintu masuk sebelum dibenarkan memasuki kompleks itu. Kemudian mereka terpaksa mengambil satu lagi nombor giliran di kaunter berkenaan.

“Sekitar jam 8 pagi, seorang pegawai imigresen mula mengedarkan nombor giliran dan saya bernasib baik kerana mendapat nombor itu.”

Dia terpaksa menunggu selama empat jam, dari 8 pagi hingga 12 tengah hari, untuk memasuki bangunan, dan kemudian mendapatkan nombor giliran lain untuk ke pejabat imigresen.

Hazwan berkata sistem pengurusan barisan harus dipertingkatkan bagi memudahkan proses itu memandangkan warga emas serta ibu bapa yang mempunyai anak kecil sedang menunggu.

Nasiruddin Md Nazim, 31, yang berada di kompleks berkenaan berhubung pembaharuan pasportnya berkata, dia bersyukur kerana seorang Samaria yang Baik Hati memberinya roti dan minuman kerana tidak sempat bersarapan.

“Walaupun proses memperbaharui pasport dibuat secara dalam talian, kami terpaksa mengambil pasport di kaunter. Saya datang hari ini untuk bertanyakan maklumat sama ada pasport saya sudah siap, kerana ia belum disahkan lagi,” kata Nasiruddin yang bekerja sebagai barista di sebuah restoran di Singapura sejak 2011.

Beberapa klip video dan gambar telah tersebar di media sosial menunjukkan barisan panjang di luar kompleks.

Menteri besar Johor Onn Hafiz Ghazi, yang pergi meninjau keadaan di kompleks itu pagi ini berkata masalah itu telah wujud sejak 1 Mei lalu.

Beliau berkata beliau telah meminta pengarah imigresen negeri Baharuddin Tahir menemuinya hari ini.

Baharuddin, ketika ditemui pemberita di kompleks itu hari ini, berkata orang ramai terdiri daripada orang ramai yang ingin memperbaharui pasport antarabangsa mereka berikutan pembukaan semula sempadan negara pada 1 April.

Sebahagian daripada mereka juga mempunyai urusan di jabatan lain seperti jabatan pendaftaran negara yang turut ditempatkan di kompleks tersebut.

Tambahnya, sebelum pembukaan semula sempadan, purata 700 pasport antarabangsa dikeluarkan setiap hari. Jumlah itu meningkat kepada 1,000 sehari pada bulan April. Pada bulan Mei, sehingga 1,800 pasport dikeluarkan setiap hari.

Baharuddin berkata sembilan lagi pejabat pasport di negeri ini terjejas termasuk pejabat Mersing yang hanya mempunyai dua hingga tiga kaunter.

Katanya, beliau telah menjelaskan kepada menteri besar mengenai inisiatif menambah baik pemprosesan pasport.

“Menteri besar bersetuju membantu dengan memasang khemah dan menyediakan kerusi serta kipas untuk orang ramai yang menunggu,” katanya.

Jabatan itu juga akan menugaskan pegawai dan kakitangan seawal jam 4.30 pagi untuk mengagihkan nombor giliran.

Onn Hafiz, dalam catatan Facebook, berkata salah satu penyelesaiannya ialah menambah baik dan memudahkan proses mendapatkan nombor giliran serta menyediakan ruang menunggu yang lebih selesa untuk orang ramai.

Beliau berkata Pusat Transformasi Bandar di Kota Raya dan Pasir Gudang akan beroperasi dari 8 pagi hingga 10 malam setiap hari. Pejabat imigresen juga akan dibuka sehingga 10 malam manakala operasi pejabat pada hari Sabtu adalah dari 8 pagi hingga 12.30 tengah hari.

 

 

(Visited 188 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button