Nasional

Anak saya sudah tiada, kata penyelam yang diselamatkan

MERSING: Operasi mencari dan menyelamat empat penyelam hilang yang hilang di Pulau Tokong Sanggol pada Rabu (6 April) berakhir dengan tragedi apabila mangsa keempat disahkan meninggal dunia.

Pengarah Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Johor Laksamana Pertama Nurul Hizam Zakaria berkata operasi menyelamat dan mencari telah ditamatkan selepas tiga daripada mangsa ditemui.

“Tiga daripada mangsa, Kristine Grodem, 35, dari Norway, Alexia Molina, 18, dari Perancis dan warga Britain, Adrian Chesters, 46, telah ditemui.

“Bagaimanapun, seorang lagi mangsa warga Belanda Nathan Renze Chesters, 14 masih hilang dan disahkan meninggal dunia oleh bapanya,” katanya.

Tambahnya, Pusat Kecil Penyelamat Marin (MRSC) Johor Baru telah memaklumkan pihak berkuasa Indonesia untuk membantu pencarian Nathan, yang dipercayai telah mati dan mayatnya telah terapung ke perairan Indonesia.


Terdahulu, tiga lagi penyelam yang hilang sejak Rabu (6 April) telah ditemui dan kini mendapatkan rawatan di KPJ Pasir Gudang dan Hospital Mersing.

 

(Visited 260 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button