Sukan

Pandelela-Dhabitah sapu bersih pingat emas dalam terjun Sukan SEA

KEM terjun Malaysia membuktikan kehebatan mereka dalam sukan itu selepas berjaya menyapu bersih kesemua lapan pingat emas yang dipertaruhkan pada Sukan SEA ke-31 di sini.

Dalam acara terakhir hari ini, Pandelela Rinong-Nur Dhabitah Sabri memenangi acara 10m platform seirama wanita di Istana Sukan Akuatik.

Kedua-duanya mengumpul 292.14 mata selepas melengkapkan lima terjunan untuk merangkul emas kesembilan keseluruhan untuk Malaysia di Hanoi, manakala pasangan kembar Singapura, Ong Sze En-Ong Rei En membawa pulang perak dengan 225.42 mata.

Bui Thị Hong Giang-Mai Hong Hanh tuan rumah memperoleh 185.25 mata untuk menduduki tempat ketiga. Bagaimanapun, tiada pingat gangsa dianugerahkan kerana hanya tiga pasangan mengambil bahagian.

Dhabitah, yang juga pembawa bendera Malaysia, turut mendapat penghormatan memenangi pingat emas pertama Sukan SEA ke-31 selepas menjuarai acara 1m papan anjal wanita pada Ahad.


Awal hari ini, dalam acara 3m papan anjal lelaki, Syafiq Puteh dan Gabriel Gilbert Daim memperoleh pingat emas dan perak untuk Malaysia.

Pingat emas Malaysia lain dalam acara terjun dimenangi oleh Chew Yi Wei-Ooi Tze Liang dalam acara 3m papan anjal seirama lelaki, Tze Liang (1m papan anjal), Ng Yan Yee-Ong Ker Ying (3m papan anjal wanita seirama), Yan Yee (3m papan anjal) dan Jellson Jabillin-Hanis Nazirul Jaya Surya (papan anjal 10m lelaki seirama).

Pelumba silat Taqiyuddin Hamid dan Sazzlan Yuga memenangi emas apabila mempertahankan mahkota mereka dalam acara ganda lelaki.

(Visited 107 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button