Bola SepakSukan

Permulaan Liga-M tingkat intensiti latihan – Brendan

Pemain tengah Selangor, Brendan Gan menyifatkan permulaan Liga Malaysia (Liga-M) pada 26 Ogos ini sebagai medan terbaik pasukan tempatan mempertingkatkan intensiti latihan bagi menghadapi aksi lebih kompetitif selepas ini.

Pemain kelahiran Australia itu mengakui, keputusan Liga Bola Sepak Malaysia (MFL) memilih tarikh berkenaan turut membolehkan pengendali skuad kebangsaan, Tan Cheng Hoe melakukan  perancangan awal sebelum Malaysia berdepan Bahrain pada aksi pemanas badan di tempat lawan pada 2 Oktober ini.

MFL sebelum ini berhasrat menyambung semula saingan Liga-M 2020 pada 1 September, namun mengambil keputusan mengawalkannya ke 26 Ogos setelah mendapat persetujuan ahli lembaga pengarah mereka.

“Tarikh 26 Ogos ini tidak banyak berbeza daripada 1 September, jadi saya rasa perbezaan selama lima hari ini boleh diterima serta tidak terlalu mengganggu apa yang sudah dirancang oleh pasukan.

“Sebenarnya dalam peringkat ini, saya dan pemain lain sudah kena tingkatkan kerja keras dalam latihan kerana tempoh yang tinggal hanya sebulan sahaja lagi.

“Kebenaran untuk bermain dalam aksi persahabatan juga bagi saya sesuatu yang baik bagi memastikan semua 25 pemain dalam pasukan mampu bersedia dan mendapatkan kecergasan yang diperlukan dalam perlawanan kompetitif,” kata Brendan dalam kenyataan dikeluarkan MFL, hari ini.

Pemain tengah kebangsaan itu turut menyifatkan jadual liga yang padat tidak mendatangkan masalah bagi kebanyakan pemain tempatan yang sudah biasa mengharungi situasi seperti itu.

“Bukan sesuatu yang menakutkan atau bimbang untuk bermain dua kali seminggu membabitkan aksi pada pertengahan minggu kerana situasi ini sebenarnya bukan asing kepada majoriti pemain.

“Sebelum ini, jika ada aksi Piala FA pada musim yang biasa, saya telah berdepan situasi sebegini apabila terpaksa menempuh jadual yang ketat dan saya sentiasa positif menerima apa jua keadaan, ”jelas Brendan yang pernah beraksi dengan beberapa pasukan termasuk Sabah, Kelantan dan Perak.

MFL sebelum ini mengumumkan Liga-M 2020 kembali bersambung pada 26 Ogos ini selepas ditangguhkan sejak 16 Mac lalu disebabkan penularan pandemik COVID-19.

Pasukan Liga Super dan Liga Premier dibenarkan mengadakan perlawanan persahabatan pada 2 Ogos ini, sebaik tamat tempoh bertenang bermula 29 Julai sehingga 1 Ogos. – BERNAMA

(Visited 354 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button