Auto TravelBerita Auto

Pameran Tokyo Auto Salon Kuala Lumpur 2023 dibuka hari ini

TOKYO AUTO SALON KUALA LUMPUR yang julung kali diadakan di Pusat Pameran & Perdagangan Antarabangsa Malaysia (MITEC) hari ini secara rasmi membuka pintunya kepada para peminat dan pencinta kereta.

Majlis tersebut telah dirasmikan oleh Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri, Senator Tengku Datuk Seri Utama Zafrul Tengku Abdul Aziz. Turut hadir ialah Encik Jason Yap, Ketua Pegawai Eksekutif Dan Pengarah Element X Strategies, Encik Riduwan Matni, Ketua Pegawai Eksekutif MUSE Group Asia, dan Encik Hidenori Ito, Ketua Pegawai Eksekutif San Ei Corporation.

Dalam ucapan beliau, Zafrul ucap tahniah kepada Element X Strategies, MUSE Group Asia dan San Ei Corporation kerana bekerjasama menganjurkan Tokyo Auto Salon Kuala Lumpur, Zafrul menyifatkan acara itu sebagai sangat inovatif.

“Tokyo Auto Salon Kuala Lumpur menyediakan platform penting dan berpengaruh untuk memupuk dan meningkatkan peluang perniagaan dan kerjasama. Ini adalah bidang yang sangat diminati dan terus diusahakan oleh Malaysia dan yang saya harap perniagaan dan entiti Malaysia akan memanfaatkan sepenuhnya.”

Pameran ini merupakan acara satelit berdasarkan pameran kereta terkemuka di Jepun, meliputi jumlah ruang lantai 130,000 kaki persegi dan dijangka menarik 150,000 pengunjung dari dalam Malaysia dan rantau ASEAN dari bermula 9 hingga 11 Jun.

“Tokyo Auto Salon Kuala Lumpur bermula dengan sederhana pada tahun 2023. Ia tidak sehebat pertunjukan asal di Jepun tetapi kami optimis untuk memperkembangkan persembahan itu secara progresif,” kata Yap.

“Apa yang kami kurang dalam skala untuk kali tetapi kami percaya kami mampu mepersembahkan kualiti pameran yang lebih berkualiti. Penyertaan penala terkenal dari Jepun dan ketibaan kereta yang ditala khas dan pernah memenangi anugerah, di samping penyertaan hebat kenderaan ubah suai tempatan, juga telah memberikan persembahan itu tahap prestij yang sangat tinggi yang layak untuk Tokyo Auto Salon.”

Sejumlah kereta pameran ini diimport khas dari Jepun dan pempamer dan penala peringkat tinggi seperti Top Secret, Spoon, HKS dan Greddy antara lain lagi.

Ini termasuk penyumbat rancangan Jepun berikut:

 • Nissan GTR Emas Rahsia Teratas
 • Karbon Aktif R32 Gt-R Rb30 Kai Konsep oleh (Garage Active)
 • Forte C7 Corvette Forte Badan Lebar
 • Sudu Honda Nsx
 • HKS GR Supra Aero
 • Pelaku Pemanduan HKS GR86 Type-R
 • Greddy Nissan Fairlady Stance RZ34
 • Kuhl Jepun & Vrarva Mars Toyota Rav 4
 • Subaru Levorg Kruise Kr – Vn5rr
 • Sfera Lumba Orochi
 • Rohan X Bloom Gold Mustang
 • Grand Prix Toyota 2000gt Hosoya Shihomi
 • Renault Ravage A110 Oleh Kereta Hatano
 • Jeep Wrangler

“Minat terhadap kereta JDM adalah fenomena di seluruh dunia telah membawa pameran khas Tokyo Auto Salon ke Malaysia. Tokyo Auto Salon Kuala Lumpur bakal menjadi hab strategik untuk peminat dan ahli kami di ASEAN,” kata Riduwan.

Dalam 40 tahun Tokyo Auto Salon dianjurkan, ia telah berkembang menjadi salah satu daripada pameran automotive terkemuka antarabangsa yang menarik ramai peminat dan peserta pameran. Pertunjukan ini merupakan platform berprestij untuk pengeluar kenderaan serta syarikat aksesori dan alat ganti prestasi selepas pasaran untuk mempamerkan tawaran terkini dan paling inovatif mereka. Secara purata 1,000 kenderaan, lebih daripada 500 pempamer, 4,000 gerai dan lebih 300,000 pelawat Jepun dan antarabangsa melawat pameran itu setiap tahun.

Selain pempamer tempatan dan antarabangsa, Tokyo Auto Salon Kuala Lumpur menampilkan barisan ratu perlumbaan yang cantik dari Jepun dan persembahan nyanyian cosplayer oleh Rina-Hime dan Hayate Konno.

Dan buat pertama kalinya di Malaysia, terdapat juga koleksi kereta Initial D manakala Hot Wheels pula mempamerkan Monster Truck.

Lebih 100 kereta ubah suai tempatan turut bertanding dalam pertandingan penggayaan auto dan tiga hari ini. Terdapat juga beberapa persembahan dan bengkel yang dianjurkan semasa pameran dan penjualan barangan Tokyo Auto Salon Kuala Lumpur.

Pempamer di Tokyo Auto Salon Kuala Lumpur terdiri daripada bukan sahaja penala kereta, tetapi juga syarikat yang pakar dalam bahagian, penyelenggaraan & servis; produk, teknologi, perkhidmatan & penyelesaian berkaitan kereta & motosikal; perincian auto; aksesori; basikal tersuai; tayar; dan institusi kewangan.

Tiket berharga RM60 dan RM28 sehari untuk dewasa dan kanak-kanak masing-masing, boleh didapati dalam talian sehingga hari tayangan dari www.tokyoautosalonkl.com. – SM  

Artikel berkaitan > Bersedia untuk Tokyo Auto Salon Kuala Lumpur dari 9-11 Jun 2023

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button