Berita

Nurul Afida, Arul Rajoo timbalan ketua pengarang Bernama yang baharu

KUALA LUMPUR, 13 Jun (Bernama) — Agensi Berita Nasional Malaysia (Bernama) hari ini mengumumkan pelantikan Nurul Afida Kamaludin dan Arul Rajoo Durar Raj sebagai timbalan ketua pengarang baharu.

Ketua Pegawai Eksekutif Bernama Roslan Ariffin membuat pengumuman itu di Wisma Bernama di sini.

Nur-ul Afida, 56, dilantik sebagai Timbalan Ketua Pengarang Perkhidmatan Berita, manakala Arul Rajoo dilantik sebagai Timbalan Ketua Pengarang Perkhidmatan Berita Ekonomi.

Beliau telah berkhidmat dengan Bernama selama 38 tahun sejak 1985, beliau telah berkhidmat di pelbagai jabatan dan unit termasuk Meja Berita Am, Meja Subs Bahasa Melayu, Unit Foto dan Meja Penulisan Ciri dan Strategik, selain menjadi tenaga pengajar di Sekolah Bernama. Kewartawanan sejak 2009.

Sebelum pelantikan bersejarahnya sebagai Timbalan Ketua Pengarang Perkhidmatan Berita wanita pertama, Nur-ul Afida berkhidmat sebagai ketua Perancangan Strategik.

Beliau berharap dapat memperkukuh peranan Khidmat Berita sebagai saluran berita dan maklumat yang dipercayai untuk rakyat dan pada masa sama membimbing wartawan membuat laporan berita yang objektif dan adil seperti yang diperuntukkan di bawah Akta Bernama 1967.

“Bernama adalah satu-satunya agensi berita di bawah Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD) yang diharapkan oleh berpuluh-puluh pelanggan termasuk portal media serta orang ramai untuk mendapatkan kandungan berita yang tepat dan sahih.

“Dalam era digital hari ini, kita (Bernama) perlu membantu kerajaan menyampaikan mesej dengan tepat, dan pada masa sama, cuba memerangi liputan palsu, dan itu yang saya akan usahakan pada peringkat awal,” katanya.

Sementara itu, Arul Rajoo, 54, berharap dapat membantu dalam menghasilkan artikel berita yang lebih mendalam dan pelbagai.

Beliau berkata, Meja Ekonomi, yang telah berjalan dengan baik, akan cuba melihat produk baharu yang akan dilancarkan pada tahun-tahun akan datang.

“Saya pernah melaporkan cerita perniagaan di dalam dan luar terutamanya semasa saya menjadi ketua biro Bernama Perak dan di Thailand sebagai wartawan. Saya berharap dengan pengalaman saya, saya dapat menyumbang lebih banyak lagi kepada meja, terutamanya dengan keadaan ekonomi semasa.

“Kami akan bekerjasama dengan pasukan untuk menghasilkan cerita yang lebih baik dan eksklusif untuk pelanggan dan penonton kami; kemungkinan besar kami akan melakukan lebih banyak program antara jabatan yang melibatkan platform lain seperti Bernama TV, Radio dan platform digital, serta rakan kongsi antarabangsa kami,” katanya.

Arul Rajoo yang menyertai Bernama pada 1991 sebagai wartawan berita kadet bekerja di Meja Sukan sehingga 1998 dan kemudian di Meja Berita Am sehingga 2001 sebelum memegang jawatan ketua biro untuk Bernama Perak dan pada 2005, sebagai wartawan di Bangkok, Thailand .

Beliau kemudian menjadi Pengarang 3 Perkhidmatan Berita Bernama pada 2010 dan pada 2011, pengarang tugasan Bernama TV sebelum pelantikannya sebagai ketua penyiaran pada 2022.

— BERNAMA

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More
Back to top button