Nasional

Nancy sahut cabaran pelancongan di sebalik COVID-19

MENTERI Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan yang baharu, Datuk Seri Nancy Shukri komited untuk menghasilkan penyelesaian berkesan menerusi pelaksanaan langkah-langkah ekonomi jangka panjang untuk mengurus sektor pelancongan dengan lebih baik.

Mengucapkan terima kasih kepada Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Ketua Menteri Sarawak, Datuk Patinggi Dr. Abang Zohari Tun Abang Openg atas keyakinan mereka terhadap pelantikannya, beliau berkata, negara hari ini menghadapi cabaran besar di peringkat global dan tempatan akibat COVID-19 sehingga menjejaskan teruk ekonomi dunia, perniagaan dan rutin kehidupan.

Kata beliau, ia ditambah pula dengan penurunan harga minyak mentah, sekali gus menyebabkan semua pihak perlu bekerja lebih keras untuk mengatasi cabaran-cabaran yang akan datang.

“Saya percaya ekonomi kita cukup berdaya tahan untuk menghadapi cabaran-cabaran ini dan dengan barisan Kabinet baharu ini, kita akan mengambil kesempatan daripada semua peluang yang ada untuk bertahan melalui krisis ini.

“Saya menerima pelantikan ini dengan penuh penghargaan dan akan berusaha dengan tekun untuk terus berkhidmat kepada rakyat Malaysia tanpa mengira kaum, agama dan politik.


“Semasa menjalankan tugas ini, saya akan terus menegakkan prinsip keadilan dan ekuiti – terutamanya dalam meletakkan keperluan negara dan rakyat kita terlebih dahulu.

“Tumpuan saya akan disampaikan dengan tanggapan akauntabiliti kepada rakyat,” kata beliau dalam satu kenyataan kepada Suara Merdeka hari ini.

Kepada rakyat Sarawak, Nancy berkata, Gabungan Parti Sarawak (GPS) akan tetap fokus dan teguh dalam usaha GPS memastikan hak perlembagaan negeri dan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) dipelihara dan dilindungi.

“Bagi pengundi saya di Batang Sadong, saya masih sama Nancy Shukri yang anda kenal dan akan terus berkhidmat dengan saya sebagai Ahli Parlimen Batang Sadong,” katanya.

Kata Nancy: “Biarkan saya mengambil kesempatan ini untuk mengakui usaha-usaha gigih dilakukan oleh perkhidmatan awam dan angkatan bersenjata yang terus berkhidmat tanpa rasa takut dan nikmat.

“Melalui sokongan anda yang teguh dan rakan-rakan Malaysia, saya percaya kita boleh bergerak ke arah esok yang lebih cerah. Insya-Allah. Terima kasih kepada rakyat Malaysia.” – SM

(Visited 107 times, 1 visits today)

Show More

HASNURUL MOHAMED

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad yang kehilangan kerja.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button