Ekonomi

McDonald’s Tampin tampil dengan reka bentuk rumah tradisional

SATU daripada cawangan McDonald’s yang lebih unik di Malaysia terletak di Tampin, Negeri Sembilan.

Restoran ini adalah yang pertama membuat reka bentuk tersendiri yang dipengaruhi oleh rumah tradisional Negeri Sembilan, yang selalunya mempunyai bumbung panjang.

Sebelum ia diambil alih oleh McDonald’s Malaysia, bangunan itu pernah menjadi Rumah Rehat Tampin.

Ronald McDonald House Charities (RMHC) telah membiayai Ronald McDonald Sensory Rooms di seluruh negara sejak 1999.

Bilik deria ini direka khusus untuk kanak-kanak berkeperluan khas, terutamanya mereka dalam kumpulan B40, untuk membantu mereka meningkatkan kemahiran kognitif dan harga diri mereka.


Sehingga kini, RMHC telah membina 35 bilik deria di seluruh Malaysia dengan kos lebih RM4 juta dan kini mempunyai rangkaian bilik deria terbesar di negara ini. Ini memberi manfaat kepada lebih 7,000 kanak-kanak, termasuk di Sabah dan Sarawak.

Sejak penampilan sulungnya pada penghujung tahun 2020, cawangan McDonald’s Tampin telah mengumpul jualan yang mengagumkan, satu angka yang boleh dibanggakan bagi sebuah syarikat yang begitu muda.

Restoran itu adalah yang ke-15 dibuka di Negeri Sembilan, dan lokasinya yang strategik berhampiran sempadan negeri Melaka-Negeri Sembilan memudahkan pelanggan dari seluruh negeri.

Pada majlis pembukaan rasmi restoran itu pada 8 Mac, Datuk Azmir Jaafar, Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan McDonald’s Malaysia, berkata beliau berharap kedai itu akan menyumbang kepada pembangunan sosio-ekonomi negeri dan menyediakan peluang pekerjaan kepada masyarakat setempat.

“Pembukaan Restoran Tampin McDonald’s adalah selaras dengan rancangan pembangunan McDonald’s Malaysia hasil daripada prestasi perniagaan yang bertambah baik,” sambung Azmir.

“Ia akan menyumbang kepada pembangunan sosio-ekonomi Negeri Sembilan serta peluang pekerjaan kepada masyarakat setempat yang seterusnya dapat meningkatkan taraf hidup mereka.”

Datuk Seri Haji Aminuddin bin Harun, menteri besar Negeri Sembilan, mempengerusikan majlis perasmian pada 8 Mac.

“Saya amat berbangga dengan pembukaan restoran baharu McDonald’s ini kerana ia adalah sebahagian daripada usaha kerajaan untuk meningkatkan sosio-ekonomi dan menuju ke arah transformasi Negeri Sembilan sebagai negeri membangun,” katanya.

McDonald’s Malaysia turut menyerahkan RM180,000 bayaran zakat korporat kepada Majlis Agama Islam Negeri Sembilan (MAINs) untuk disalurkan kepada waris asnaf dan golongan kurang mendapat perkhidmatan di Negeri Sembilan pada majlis sama.

 

(Visited 302 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button