EkonomiNasional

Saham MQTech & SMTrack yang dikaitkan dengan Zahid meningkat

SAHAM berkaitan politik hangat dengan harga dua kaunter berkaitan bekas timbalan perdana menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi meningkat dalam dagangan aktif.

Jumlah dagangan MQ Technology Bhd (MQTech) dan SM Technology Bhd (SMTrack) masing-masing menduduki tempat kedua dan ketiga paling aktif di Bursa Malaysia.

MQTech ditutup pada RM0.050, dengan sejumlah 132.1 juta saham didagangkan, manakala SMTrack ditutup pada RM0.060, dengan 127.3 juta saham bertukar tangan.

Anak perempuan Zahid Datuk Nurulhidayah Ahmad Zahid ialah pengarah dan naib pengerusi MQTech, manakala menantunya Datuk Saiful Nizam Mohd Yusoff berada di lembaga SMTrack.

Menurut penganalisis carta saham, rintangan harga saham terbesar bagi MQTech dan SMTrack masing-masing ialah RM0.055 dan RM0.065.

“MQTech dan SMTrack berpotensi untuk mengulangi prestasi Advance Synergy Bhd, yang dikaitkan dengan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim,” kata salah seorang daripada mereka.

“Apabila mereka menembusi garisan rintangan, mereka akan memasuki aliran menaik. Jika Zahid dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri (TPM), harga saham mereka akan mengikut corak aliran menaik Advance Synergy.

“Apabila ini berlaku, harga sasaran MQTech dan SMTrack sepatutnya sekitar RM0.210 untuk kedua-dua syarikat,” tambah penganalisis itu.

Advance Synergy telah menjadi kegemaran pasaran saham tempatan berdasarkan prestasinya beberapa minggu lalu.

Selama dua minggu yang lalu, Advance Synergy merupakan saham yang paling banyak didagangkan dalam pasaran setiap hari.

Sejak pembubaran Parlimen, kaunter itu telah meningkat daripada paras rendah RM0.065 pada 4 Nov kepada paras tertinggi RM0.32 pada 24 Nov, lonjakan sebanyak 400 peratus.

Hari ini, harga sahamnya turun kepada RM0.195 dengan 249.7 juta saham diniagakan.

Aliran harga Advance Synergy sepenuhnya selaras dengan model dagangan “beli berdasarkan khabar angin dan jual berdasarkan fakta.”

Persoalan yang paling dibimbangkan oleh peserta pasaran hari ini ialah “Saham yang berkaitan dengan politik manakah yang akan meningkat?”

Pemerhati pasaran berkata jawapan kepada soalan itu adalah berkaitan dengan “Siapa yang akan menjadi TPM seterusnya?”

Kerajaan perpaduan pimpinan Anwar didominasi oleh Pakatan Harapan dan Barisan Nasional. Oleh itu, Zahid boleh menjadi calon untuk jawatan TPM. -SM

 

(Visited 236 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button