Nasional

#SayaJugaAnakMalaysia: Ibu Malaysia menagih kerakyatan untuk anak

RAYUAN ibu-ibu Malaysia agar kerajaan memberikan kertas kewarganegaraan untuk anak-anak mereka yang dilahirkan di luar negara terus kedengaran kuat.

#ManaDokumenKami dan #sayaJugaAnakMalaysia telah muncul semula di Twitter di tengah-tengah perjuangan gigih ibu-ibu ini untuk mendapatkan status kewarganegaraan untuk anak-anak mereka.

Rachel, seorang ibu, menyiarkan di Twitter: “Semua ibu telah mencuba selama bertahun-tahun. Tetapi kami tidak pernah diambil serius. Sekarang adalah peluang terbaik kami untuk menamatkan ini sekali dan untuk semua. Tetapi itu bermakna mengheret anak-anak kami ke barisan hadapan untuk bergaduh. Kami penat. Bila ini akan berhenti?”

Dalam foto yang dikongsinya, anak lelaki Rachel dilihat memegang sepanduk bertulis: “109 hari sejak permohonan di JPN Putrajaya. #ManaDokumenKami?” (Sudah 109 hari kita memfailkan permohonan di Jabatan Pendaftaran Negara, Putrajaya. Di mana dokumen (kerakyatan) kita?”

“Saat kami tiba di JPN semalam, mood anak saya serta-merta bertukar dari biasa kepada sedih kerana dia ingat di sinilah tempat kami menghabiskan berjam-jam lamanya untuk menjadikan dia rakyat Malaysia. Dia trauma. Sebagai ibu, saya sarat rasa bersalah. Tetapi apa pilihan yang saya ada?


“Saya cuba melindungi anak saya daripada advokasi hak kewarganegaraan yang sama setakat yang saya boleh. Tetapi ramai orang termasuk kerajaan kita sendiri nampaknya tidak menyedari bahawa kanak-kanak ini adalah benar dan sedang menderita. Kerajaan bertindak seolah-olah kanak-kanak ini tidak tidak wujud (atau lebih teruk lagi, ia adalah ancaman negara).

“Terdapat ramai, ramai lagi ibu dan anak dalam situasi yang sama, melalui pelbagai perjuangan, suara tidak dapat didengari,” tulisnya di Twitter.

Seorang ibu Malaysia dari Johor, Esther di Twitter berkongsi: “Selepas berkali-kali pergi ke JPN, kami berdua sangat letih dan kecewa. Dua minggu lalu, saya diberitahu oleh mereka, dokumen saya diterima kerana perintah mahkamah tetapi mereka telah tidak memprosesnya.”

“Tiada siapa tahu bila mereka akan mula memprosesnya. Pada perjalanan hari ini (10 Jun), saya diberitahu untuk pulang selepas enam bulan. Adakah saya akan mendapatkan dokumen saya pada masa itu? Tiada siapa yang tahu. #ManaDokumenKami.

“Berhenti melayan ibu Malaysia sebagai warga kelas kedua dan berikan kami dokumen kami sekarang! #ManaDokumenKami #SayaJugaAnakMalaysia,” tweetnya.

Esther selanjutnya menulis bahawa walaupun ibu mungkin boleh bertolak ansur dengan diskriminasi, mereka tidak dapat menanggung pemikiran melihat anak-anak mereka didiskriminasi.

“Kami mahu mereka mempunyai hak yang sama di tanah air mereka,” tulisnya.

Juga di Twitter, pengguna lain menyiarkan: “#ManaDokumenKami bukanlah slogan tetapi tangisan sebenar daripada semua ibu Malaysia yang terkesan yang sedang berjuang dan menunggu kerakyatan. Apa lagi yang perlu dilakukan oleh ibu-ibu yang terjejas?”

(Visited 103 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button