Bola SepakSukan

Mampukah Messi kembali ke pangkuan Guardiola?

SEWAKTU Pep Guardiola mengumumkan peletakkan jawatannya selaku bos Barcelona dalam satu sidang akhbar penuh emosi pada 2012, ia turut dihadiri rata-rata pemain utamanya, tetapi Lionel Messi tidak pula kelihatan.

Xavi, Andres Iniesta dan Gerard Pique antara pemain yang hadir menyaksikan Guardiola melepaskan jawatannya sebagai jurulatih, tetapi Messi yang pada ketika itu berusia 24 tahun berasa sangat sedih sehingga tidak sanggup untuk hadir sidang akhbar tersebut.

Pemain itu kemudiannya memuat naik kenyataan menerusi media sosial: “Saya mahu mengucapkan terima kasih kepada Pep di atas semua sumbangannya sepanjang karier dan juga kehidupan peribadi saya.

“Disebabkan saya berasa terlalu sedih, saya lebih selesa tidak hadir sidang akhbar tersebut. Selain itu, saya juga terpaksa melihat wajah-wajah sedih pemain dan saya enggan mempamerkan kesedihan saya.”

Sejak itu, Messi merindui Guardiola dan begitu juga sebaliknya. Namun, Guardiola sering menolak idea bahawa Messi akan menyertainya di Manchester City.


Pada Februari lalu, Guardiola berkata: “Dia adalah pemain Barcelona dan akan kekal di sana, itu harapan saya untuknya.”

Seiring dengan pendirian itu, Barcelona diyakini tidak akan lalai sehingga membiarkan pemain tersebut melangkah pergi.

Bagaimanapun, dengan perkembangan terbaru ini, buat pertama kali sejak mereka berpisah, harapan untuk melihat kedua-duanya bersatu kembali mungkin menjadi realiti.

Dalam masa sama, City juga sedar yang mereka perlu berhati-hati mengendalikan isu Messi.

FIFA mungkin membenarkan mereka menandatangani Messi yang kini mempunyai masalah dengan Barcelona sama ada pemain itu boleh didapatkan secara percuma ataupun tidak.

Namun, City berdepan risiko hukuman sekatan dan rang undang-undang perpindahan yang melibatkan kos tinggi, jika FIFA memutuskan kemudian untuk berpihak kepada Barcelona.

Semalam, Barcelona mengumumkan kelab itu menandatangani pemain sayap berusia 20 tahun, Francisco Trincao. Presiden kelab, Josep Bartomeu membiarkan Setiausaha Teknikalnya, Ramon Planes berkata: “Kami tidak berhasrat membiarkan Messi pergi, kami mahu dia kekal bersama kami.”

Bagaimanapun, pada petang semalam, Bartomeu difahamkan bahawa dia mahu bersua muka dengan Messi.
Dia tidak bercakap dengan pemain itu sejak kekalahan 2-8 kepada Bayern Munich pada suku akhir Liga Juara-Juara.

Hubungan mereka kelihatannya tidak boleh lagi diperbaiki dan Messi bersedia mendapatkan bantuan kenalan lamanya, Txiki Begiristain dan Ferran Soriano, yang mempunyai hubungan baik dengan bintang Argentina itu ketika di Barcelona sebelum menyertai Manchester City. – Daily Mail UK – SM

(Visited 47 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button