Nasional

MAIPs terima anugerah Sijil Audit Bersih

Pengurusan yang cekap, telus dan efisyen Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) berjaya dibuktikan susulan penganugerahan Sijil Audit Bersih oleh Ketua Audit Negara kepada agensi berkenaan.

Ketua Pegawai Eksekutif MAIPs, Hj. Mohd Nazim Mohd Noor berkata, Jabatan Audit Negara telah melaksanakan pengauditan terhadap penyata kewangan MAIPs bagi tahun 2019 dan bersetuju mengeluarkan Sijil Tanpa Teguran yang membuktikan bahawa penyata kewangan yang disediakan MAIPs telah dipersembahkan mengikut piawaian yang diterima pakai, serta diamalkan secara konsisten dan seragam.

Menurutnya, kejayaan MAIPs mengekalkan kecemerlangan 8 tahun berturut-turut itu, menggambarkan kesungguhan warga MAIPs dalam menjunjung tinggi prinsip integriti dalam setiap urus tadbirnya.

Pengarah Audit Negeri Perlis, Abd Aziz Che Daud ketika mengulas mengenai prestasi pengurusan MAIPs berkata, tindakan penambahbaikan serta merta yang dilaksanakan selain kesungguhan warganya dalam melaksanakan perubahan ke arah yang lebih baik.

Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail yang juga merangkap Tuanku Yang DiPertua MAIPs berkenan berangkat menyaksikan persembahan ‘Sijil Tanpa Teguran Ketua Audit Negara bagi Penyata Kewangan MAIPs Tahun 2019’ tersebut yang diserahkan oleh Abd Aziz Che Daud kepada Mohd Nazim di Dewan Kuliyyah MAIPs, Behor Temak Kangar.


Pada kesempatan yang sama, baginda menzahirkan setinggi penghargaan dan terima kasih kepada para penyumbang zakat melalui MAIPs selama ini selain turut menyeru agar semua menggunakan kesempatan berada di penghujung tahun 2020 ini untuk terus menerus menyalurkan sumbangan mereka melalui agensi tersebut.

(Visited 204 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button