Jenayah

‘Long Tiger’ akan didakwa Rabu ini

JOHOR BAHRU: Lelaki Rohingya yang digelar “Long Tiger”, yang melarikan diri dari lokap mahkamah pada Disember, akan didakwa pada Rabu.

Dalam laporan Bernama, Timbalan Ketua Polis Negara Razarudin Husain berkata Long Tiger, yang nama sebenarnya Abdul Hamim Ab Hamid, 32, akan didakwa mengikut Seksyen 224 Kanun Keseksaan.

“Dia akan didakwa di Mahkamah Majistret Tangkak kerana melarikan diri daripada tahanan polis,” katanya kepada pemberita selepas menyaksikan majlis serah terima tugas bagi jawatan ketua polis Johor hari ini.

Hamim kini ditahan reman di penjara Sungai Udang di Melaka sehingga 18 Jan.

Pada 15 Dis tahun lepas, Hamim melarikan diri melalui pintu pagar utama mahkamah majistret Tangkak sementara menunggu kesnya dimulakan. Dia ditahan semula di Kedah pada 28 Dis.


Sementara itu, ketika diminta mengulas kes seorang remaja yang dipenjara 10 hari dan denda RM4,000 atau lima bulan penjara kerana cuba mencuri wang dari peti derma sebuah masjid dekat Rawang, Razarudin berkata polis akan menyerahkannya kepada pihak berkuasa. Mahkamah Tinggi untuk menyemak semula hukuman yang dijatuhkan oleh mahkamah rendah.

“Kami telah menyelesaikan siasatan kami dan remaja itu telah didakwa. Kita serahkan kepada Mahkamah Tinggi untuk menyemak semula hukuman itu,” katanya.

Perbicaraan untuk menyemak semula hukuman mahkamah majistret Selayang ditetapkan esok di Mahkamah Tinggi Shah Alam.

 

(Visited 46 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button