Ekonomi

Lima hari berturut-turut Bursa Malaysia kekal aliran menaik

BURSA Malaysia mengekalkan aliran menaik untuk hari kelima berturut-turut pada momentum pembelian yang berterusan, disokong oleh sentimen pasaran yang positif dan harga komoditi dan minyak yang kuat.

Pada pukul 9.15 pagi, penanda aras FBM KLCI telah meningkat 3.90 mata kepada 1,573.70 dari penutupan semalam pada 1,569.80.

Pasaran pasaran dibuka 0.92 mata lebih tinggi pada 1,570.72.

Kaunter untung mengatasi rugi 246 hingga 181, sementara 290 kaunter tidak berubah, 1.535 tidak diniagakan dan 23 yang lain digantung.

Jumlah dagangan sebanyak 313 juta saham bernilai RM159 juta.


Penganalisis berkata, pelabur asing memperoleh ekuiti tempatan bernilai RM236.5 juta semalam – pembelian bersih harian tertinggi sejak pertengahan Jun di tengah persekitaran politik tempatan yang lebih tenang.

Walaupun indeks utama terus meningkat pada momentum pemulihannya, aktiviti pengambilan untung mungkin muncul berikutan lonjakan yang kuat.

Ia percaya bahawa pelabur boleh menyasarkan sektor perladangan dan tenaga berikutan kenaikan harga minyak sawit mentah (MSM) dan harga minyak mentah yang lebih kukuh, dengan penanda aras minyak minyak mentah Brent melayang di atas AS $ 72 (sekitar RM302,26) setong.

Peniaga juga mungkin mencari stok bertema pemulihan di bawah segmen pembinaan dan bahan binaan.

Di peringkat antarabangsa, pelabur menunggu hasil Simposium Dasar Ekonomi tahunan Federal Reserve (Fed) AS untuk mengukur tinjauan dasar monetari, yang diharapkan dapat mempengaruhi sentimen pasaran.

(Visited 56 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button