Luar Negara

Korban gempa Sulawesi meningkat kepada 7 orang

Gempa berkekuatan 6.2 di Sulawesi Barat mengorbankan sekurang-kurangnya tujuh orang, mencederakan ratusan dan merosakkan banyak bangunan pada hari Jumaat, kata Badan Mitigasi Bencana Nasional (BNPB), ketika penduduk yang panik melarikan diri ke kawasan yang lebih selamat. Pusat gempa adalah enam kilometer (3.73 batu) timur laut kota Majene pada kedalaman 10 kilometer.

Maklumat awal dari BNPB menunjukkan bahawa empat orang telah mati dan 637 yang lain cedera di Majene, sementara ada tiga lagi kematian dan 24 orang lagi cedera di kawasan Mamuju.

Ribuan orang meninggalkan rumah mereka untuk menyelamatkan diri ketika gempa itu melanda tepat pukul 1 pagi waktu tempatan pada hari Jumaat pagi, merosakkan sekurang-kurangnya 60 rumah, kata agensi itu.

Gempa terasa kuat selama kira-kira tujuh saat tetapi tidak mencetuskan amaran tsunami. Video di media sosial menunjukkan penduduk melarikan diri ke tempat yang lebih tinggi dengan menaiki motosikal, dan seorang kanak-kanak terperangkap di bawah runtuhan ketika orang cuba membuang serpihan dengan tangan kosong.

Beberapa bangunan rosak teruk, termasuk dua hotel, pejabat gabenor Sulawesi Barat dan sebuah pusat beli-belah, kata Sudirman Samual, seorang wartawan yang berpusat di Mamuju, utara pusat gempa, kepada Reuters.


Sekurang-kurangnya satu laluan ke Mamuju terputus, katanya, kerana kerosakan pada jambatan. Beberapa jam sebelumnya pada hari Khamis, gempa berskala 5.9 melanda di daerah yang sama merosakkan beberapa rumah.

BNPB mengatakan serangkaian gempa dalam 24 jam terakhir menyebabkan sekurang-kurangnya tiga tanah runtuh, dan bekalan elektrik terputus.

Melayari apa yang disebut Pasifik ‘Ring of Fire’, Indonesia, sebuah negara dengan aktiviti tektonik tinggi, selalu dilanda gempa bumi.

Pada tahun 2018, gempa dahsyat 6.2 dan tsunami berikutnya melanda bandar Palu, Sulawesi, membunuh ribuan orang.

 

(Visited 91 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button