Luar Negara

Sinovac, Sinopharm, Covaxin vaksin diluluskan oleh UK

VAKSIN Sinovac dan Sinopharm keluaran China serta vaksin Covaxin dihasilkan India bakal dimasukkan ke dalam senarai vaksin Covid-19 yang diluluskan oleh United Kingdom (UK).

Menurut Agensi Anadolu, vaksin Covid-19 yang tersenarai untuk penggunaan kecemasan WHO (Pertubuhan Kesihatan Sedunia) akan diiktiraf dan semua kanak-kanak bawah 18 tahun yang tiba di sempadan England akan dilayan sebagai penerima vaksin lengkap,

Memetik kenyataan kerajaan di UK, penumpang yang lengkap vaksinasi dan telah menerima sijil vaksin di satu daripada lebih 135 negara dan wilayah yang diluluskan tidak perlu menjalani ujian saringan pra-berlepas, ujian pada hari kelapan atau kuarantin kendiri semasa ketibaan.

Sebaliknya, penumpang hanya perlu membayar untuk ujian saringan selewatnya sehari selepas ketibaan.

Setiausaha Kesihatan Britain, Sajid Javid berkata, pengumuman baharu itu adalah satu langkah merancakkan kembali industri pelancongan, perniagaan selain memberi peluang keluarga serta rakan-rakan bertemu dan melakukan perjalanan ke luar negara.


“Senarai merah dan sistem kuarantin kekal penting dalam melindungi sempadan kita dan seperti yang kami katakan, kami tidak teragak-agak untuk bertindak memasukkan negara ke senarai merah jika perlu,” katanya. – SM

(Visited 10 times, 1 visits today)

Show More

HASNURUL MOHAMED

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad yang kehilangan kerja.

Related Articles

Back to top button