Nasional

Ketua keluarga boleh keluar berdua beli barang keperluan, rawatan

KETUA keluarga yang keluar membeli makanan dan barangan keperluan harian lain ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) fasa keempat, kini boleh disertai seorang anggota keluarga yang tinggal serumah.

Perkara ini adalah berdasarkan kepada warta persekutuan yang dikemas kini di bawah Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-Langkah di dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) (No.4) 2020, yang dikeluarkan laman sesawang Jabatan Peguam Negara, semalam.

Mengikut Peraturan-Peraturan di dalam warta tersebut, pergerakan untuk mendapatkan perkhidmatan kesihatan atau perubatan oleh ketua keluarga juga boleh disertai mana-mana orang lain yang semunasabahnya perlu.

Warta tersebut yang ditandatangani Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba menyatakan bahawa, Peraturan-Peraturan itu berkuatkuasa dari tempoh 29 April sehingga 12 Mei.

Senarai perkhidmatan perlu dalam Peraturan-Peraturan yang dikemas kini itu, kekal 15 perkara seperti sebelum ini.


Kawalan atas pergerakan di dalam kawasan radius 10 kilometer dari kediaman untuk mendapatkan barangan keperluan seperti makanan, ubat, penokok diet dan keperluan harian, juga masih kekal.- BERNAMA

 

(Visited 175 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button