Nasional

Kategori pengembara, laluan VTL Darat Malaysia-Singapura diperluas

KATEGORI pengembara dan pengangkutan bagi Laluan Perjalanan Vaksinasi (VTL) melalui sempadan darat antara Malaysia dan Singapura akan diperluaskan.

Perkara tersebut diputuskan dalam pertemuan rasmi secara bersemuka antara Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan rakan sejawatnya dari Singapura, Lee Hsien Loong hari ini.

VTL darat dijadual akan meliputi laluan perkhidmatan bas melalui Pautan Kedua, kereta api yang dikendalikan oleh Keretapi Tanah Melayu (KTM) dan secara beransur-ansur untuk memasukkan kenderaan peribadi seperti motosikal dan kereta.

“Kami mengakui bahawa pembukaan semula sempadan adalah penting untuk mengaktifkan semula sosial dan ekonomi rentas sempadan aktiviti yang akan memberi manfaat kepada rakyat kedua-dua negara.

“Kami berharap dengan melakukan ini, ia akan menyediakan peluang untuk lebih ramai orang di kedua-dua belah tambak yang telah berjauhan dengan keluarga kerana pandemik Covid-19, untuk bersatu semula dengan mereka yang dikasihi oleh rakyat Malaysia dan Singapura yang telah lama menanti,” katanya.


Ketibaan Ismail Sabri di Woodlands Checkpoint pada pukul 10.45 pagi disambut oleh Hsien Loong, sebelum kedua-dua pemimpin itu melawat VTL sempadan darat.

Perdana Menteri diiringi oleh Menteri Kanan merangkap Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali; Menteri Luar, Datuk Saifuddin Abdullah; Menteri Pengangkutan, Datuk Wee Ka Siong dan Menteri Besar, Johor Datuk Hasni Mohammad.

Ismail Sabri dan Hsien Loong turut berbincang mengenai rentas sempadan melalui pergerakan melalui udara antara Singapura dan destinasi seperti Pulau Pinang, Langkawi, Kuching dan Kota Kinabalu.

“Kami berdua memutuskan bahawa pegawai kami harus bermula untuk merangka langkah-langkah untuk tujuan ini,” katanya.

Kedua-dua negara turut bersetuju untuk menyambung semula kerja dua hala yang terhenti termasuk Sidang Pemukiman Pemimpin ke-10 berikutan pandemik Covid-19. Sidang tersebut dijadual berlangsung pada suku pertama tahun hadapan.-SM

(Visited 56 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button