Luar Negara

India berusaha hasilkan vaksin Covid-19 dan laksana vaksinasi terbesar di dunia

Perdana Menteri India, Narendra Modi memuji usaha negara itu untuk memerangi wabak koronavirus dan turut menghasilkan vaksin untuk manfaat seluruh dunia.

“India telah berjaya menyelamatkan begitu banyak nyawa, kita menyelamatkan seluruh umat manusia dari tragedi besar. India melancarkan program vaksinasi terbesar di dunia dan telah menyuntik lebih daripada 2.3 juta pekerja penjagaan kesihatan dalam 12 hari,” kata Modi dalam ucapannya di forum global.

India menunaikan tanggungjawab terhadap masyarakat global dengan menghantar vaksin dan melatih orang, tambah Modi.

“India telah mencapai kemajuan pesat dalam empat tonggak Industri 4.0 (atau teknologi menggunakan Revolusi Industri Keempat): Kesinambungan, automasi, kecerdasan buatan dan data masa nyata,” kata Modi.

Semasa berucap di forum tersebut, Modi memberi jaminan kepada masyarakat global bahawa kejayaan India akan menolong seluruh dunia.


Modi menyampaikan Dialog Davos Forum Ekonomi Dunia melalui persidangan video.

Agenda Dialog Davos menandakan pelancaran Inisiatif Reset Hebat Forum Ekonomi Dunia di dunia pasca Covid, kata Pejabat Perdana Menteri (PMO) India sebelumnya dalam satu kenyataan.

Lebih daripada 400 pemimpin industri terkemuka dari seluruh dunia menghadiri sesi tersebut.

Modi juga berinteraksi dengan CEO semasa acara tersebut.

Pemimpin global terkemuka termasuk Presiden China Xi Jinping, Canselor Jerman Angela Merkel, Presiden Rusia Vladimir Putin, Presiden Perancis Emmanuel Macron dan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah hadir di platform WEF dengan membicarakan pelbagai isu.

(Visited 130 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button