Luar Negara

Seluruh dunia beri penghormatan terakhir buat Ratu Elizabeth II

BERIBU-RIBU orang ramai berkumpul di luar Istana Buckingham, di tengah London dalam suasana hiba ketika beberapa jambangan bunga sebagai tanda penghormatan diletakan di luar pintu besi hitam.

Tidak terkecuali situasi yang sama berlaku di luar rumah Ratu Windsor Castle ketika teksi berwarna hitam berbaris di luar istana untuk memberi penghormatan terakhir kepada Ratu Elizabeth II yang mangkat di Scotland pada Khamis.

Seorang kanak-kanak meletakkan jambangan bunga di luar pagar Istana Buckingham, di tengah London.

Para pemimpin dunia juga turut memberi penghormatan terakhir kepada Ratu Elizabeth atas kemangkatannya pada usia 96 tahun.

Rakyat biasa di Britain dan di seluruh dunia tidak terkecuali memberikan penghormatan mereka sendiri kepada seorang wanita yang telah menjadikan wajah negaranya selama lebih daripada 70 tahun memerintah.

Potret Elizabeth turut disiarkan pada skrin papan iklan di Piccadilly Circus di pusat London dan daerah kewangan Canary Wharf di bandar itu juga merentasi Atlantik di Times Square New York.
Jambangan bunga diletakan di luar Konsulat Jeneral British di New York.


Di sebuah restoran yang menjual kegemaran British Klasik di New York pula menyaksikan orang ramai datang untuk minum teh sebagai satu cara memberi penghormatan terhadap Ratu Elizabeth II.

Di Washington, bendera A.S. diturunkan separuh tiang oleh kakitangan sebagai menandakan pemergian seorang Ratu dan legasinya.

Presiden AS Joe Biden berkata: “Akan muncul besar dalam lembaran sejarah British dan dalam kisah dunia kita”.

Di Berlin, bunga dan lilin diletakkan di luar Kedutaan British, manakala di Venice tertera tulisan “God Save the Queen”, lagu kebangsaan British, dimainkan di luar Bangunan Festival di bandar Itali itu.

Di Paris, Menara Eiffel menjadi gelap pada waktu tengah malam sebagai penghormatan kepada pemergian Ratu Elizabeth II.

Di Brazil, patung gergasi Christ the Redeemer yang menghadap Rio de Janeiro dinyalakan dalam warna merah, biru dan putih iaitu bendera United Kingdom manakala Australia mengumumkan rancangan untuk menerangi layar Sydney Opera House.

Pada Kejohanan Tenis Terbuka Amerika Syarikat (AS) di New York, peminat dan pemain tenis bertafakur seketika sebelum bermulanya separuh akhir wanita antara pemain Tunisia, Ons Jabeur dan pemain Perancis, Caroline Garcia.

Manakala di New Zealand, anggota angkatan tentera melakukan haka Maori istiadat di Memorial Perang di Auckland untuk memberi penghormatan kepada Ratu, manakala orang ramai di Auckland menyatakan kesedihan mereka. – SM

Artikel berkaitan > United Kingdom ratapi kemangkatan Ratu Elizabeth II

(Visited 115 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button