Luar Negara

Filipina catat 33,169 kes baharu Covid-19 sehari

Filipina melaporkan 33,169 jangkitan baharu COVID-19 pada hari Isnin, satu rekod baharu kenaikan harian, menjadikan jumlah kes yang disahkan di negara Asia Tenggara itu kepada 2,998,530.

Jabatan Kesihatan (DOH) berkata kadar kepositifan terus meningkat kepada rekod 46 peratus, 145 lagi kematian akibat komplikasi COVID-19, menjadikan jumlah kematian negara itu kepada 52,293, dengan 10 makmal gagal menyerahkan data.

Sejak Sabtu, jangkitan COVID-19 Filipina telah melonjak ke paras tertinggi, dengan pegawai menyalahkan pergerakan rakyat yang tinggi dan pematuhan yang lemah terhadap protokol kesihatan keselamatan semasa musim cuti apabila rakyat Filipina pergi ke kampung halaman mereka, mengadakan parti dan melawat pusat membeli-belah bersama keluarga dan rakan-rakan, walaupun terdapat ancaman varian Omicron dan Delta yang sangat mudah ditularkan.

Vince Dizon, Timbalan Ketua Pelaksana Tindak Balas Kerajaan Terhadap COVID-19, berkata, permintaan untuk ujian COVID-19 melonjak, membebankan makmal negara.

Pada sidang akhbar maya, Dizon berkata bahawa makmal ujian COVID-19 mengalami kekurangan kakitangan kerana ramai juruteknik perubatan dan makmalnya telah dijangkiti virus itu dan memerlukan pengasingan, yang melambatkan masa pemulihan keputusan ujian.


“Itulah cabaran terbesar yang kita hadapi sekarang. Keadaannya sama di hospital; lebih ramai jururawat dan doktor juga semakin sakit,” tambah Dizon.

Untuk mengelakkan kekurangan kakitangan hospital, kerajaan memendekkan tempoh kuarantin untuk pekerja perubatan barisan hadapan tanpa gejala dan diberi vaksin sepenuhnya.

Lonjakan dalam komuniti, terutamanya di Metro Manila dan kawasan berhampiran, semakin menekan kapasiti hospital untuk menghadapi peningkatan pesakit COVID-19.

Pihak berkuasa mengenakan sekatan keras di beberapa kawasan dengan kelompok virus di wilayah ibu kota, yang menempatkan lebih 13 juta orang. Polis telah menyediakan pusat pemeriksaan di pinggir Metro Manila dan hanya membenarkan pelancong yang telah diberi vaksin sepenuhnya memasuki ibu negara.

Filipina, yang mempunyai kira-kira 110 juta penduduk, telah menguji lebih 24 juta orang sejak wabak itu pada 2020. – Xinhua

(Visited 72 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button