Belang Bertempat

Dap ‘ancaman’ kepada asas-asas Kenegaraan

DI DALAM sebuah buku “The Chinese Dilemma” yg ditulis oleh seorang warganegara China – Ye Lin Sheng PhD, mendedahkan tabiat dan perangai buruk segelintir kaum Cina di Malaysia ini. Ianya disimpulkan seperti berikut:

1. Tidak bersyukur
2. Kejam
3. Mengkhianati Perjanjian Kemerdekaan @ engkar Perlembagaan Malaysia

Walaupun pandangan ini adalah dari Ye Lin Sheng yang berasal dari China tetapi beliau sebagai seorang ahli perniagaan yang biasa dengan keadaan dan situasi di Malaysia, Hong Kong, Australia, Thailand, Singapura, Britain dan Amerika Syarikat.

“Jika ingin dikatakan tentang sikap perkauman, mereka (Cina Malaysia) inilah yang paling rasis”. Malah menurut beliau, falsafah yang ada di kalangan mereka ialah “kejayaan orang Cina Malaysia hanya tercapai jika mereka dapat menindas orang Melayu, dan dalam masa yang sama menggunakan kudrat dan kelebihan orang Melayu”

“Sikap mereka (Cina Malaysia) ini jarang menyifatkan kejayaan Malaysia adalah daripada orang Melayu. Apa yang ada di minda mereka adalah semua kejayaan di Malaysia ini adalah kerana orang Cina. Sebab itu orang Cina yang asal dari China tidak suka bergaul dengan Cina Malaysia kerana sikap mereka yang ekstrim ini. Dan yang paling membimbangkan ialah mereka masih lagi mengamalkan ideologi komunis.”

“Jarang ibu bapa Cina membenarkan anak mereka menjadi Askar atau Polis kerana mereka menganggap kerja itu kotor dan hanya Eksklusif kepada kaum Melayu sahaja.. Mereka sentiasa percaya bahawa budaya dan Tamadun Cina lebih tinggi berbanding Budaya dan Tamadun Melayu.”

“Umumnya, orang Cina boleh menerima ‘Ketuanan orang Putih’ kerana menganggap Tamadun dan Budaya Barat lebih bagus, tapi tidak terhadap Tamadun Melayu -Bumiputera.”

“Orang Cina Malaysia sepatutnya berasa malu kerana telah datang secara asal untuk menjadi pekerja dan selepas diberi kerakyatan, akhirnya mereka cuba hendak merampas serta menindas Tuan Rumah – Bangsa Melayu. Sudahlah mereka datang dengan jumlah yang besar dan ramai.”

Malah kata Ye Lin Sheng (penulis Buku) jika beliau adalah orang Melayu, “Saya tidak akan membenarkan Perlembagaan dan Sosial Kontrak dicabar. Saya akan merasakan maruah dan penghormatan saya akan tercalar!”

Ye Lin Sheng menambah, “orang Melayu sebenarnya sedang dijajah oleh Cina, tetapi itulah keistimewaan orang Melayu, mereka adalah satu Bangsa yang bersopan santun dan kaya dengan kesabaran…”

“Sudahlah mereka bersusah payah berjuang bermati-matian untuk membebaskan diri dari Penjajahan Barat, sekarang mereka perlu bersusah payah pula untuk merampas dari orang Cina yang memegang kuasa ekonomi di Tanah Air mereka. Sepatutnya orang Cina Malaysia lah yang perlu berbakti kepada orang Melayu kerana mereka sudah diberi peluang utk mendapat kerakyatan, tetapi saya selaku orang asal dari negara China berasa malu dengan sikap Bangsa saya sendiri yang tinggal di Malaysia.”

“Kami sendiri orang yang tinggal di China tidak lagi menerima ideologi Komunis, tetapi orang Cina di Malaysia lebih selesa untuk mengamalkan serta menyebarkan ideologi Komunis sehingga kini.”

Rumus nya sebelum mengakhiri tulisan nya, beliau menambah: “Sebenarnya jujur saya mengatakan orang Cina Malaysia sedang menjajah Orang Melayu…”

Jika kita amat-amati hasil penelitian Ye Lin Sheng ini, dengan apa yang telah berlaku di Pulau Pinang sekarang dan 22 bulan ketika Dap menguasai Putrajaya, secara peribadi saya tidak berani untuk menyanggah pandangan beliau itu dari sudut cabaran ke atas Institusi Raja2 Melayu, Kedaulatan Islam sebagai Agama Negara dan Hak2 Istimewa Melayu/Anak Negeri Sabah/Sarawak, malah dari sudut Keselamatan Negara dan ideologi yang sedang dikembangkan nya itu.- SM

(Visited 749 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button