Ekonomi

CGS-CIMB letak TM sebagai telco Malaysia kedua terbaik dari perspektif ESG

CGS-CIMB Securities Sdn Bhd hari ini memberikan taraf kedua terbaik kepada Telekom Malaysia Bhd (TM) dari perspektif persekitaran, sosial, dan tadbir urus (ESG) di antara empat syarikat telekomunikasi Malaysia (telcos) di bawah liputan firma penyelidikan mengenai faktor-faktor termasuk kemampuan TM secara konsisten memenuhi indikator prestasi utama (KPI) kualiti perkhidmatan pengawal selia (QoS) dan risiko pengawalseliaan yang lebih rendah berbanding pemain telekomunikasi mudah alih.

Dalam catatan hari ini, penganalisis CGS-CIMB Foong Choong Chen dan Sherman Lam Hsien Jin mengatakan firma penyelidikan itu juga memperhatikan usaha TM untuk menerapkan kerangka keselamatan siber yang kuat dan memposisikan dirinya untuk memanfaatkan pertumbuhan permintaan untuk perkhidmatan keselamatan siber.

“TM adalah telco peringkat teratas kami untuk: i) QoS rangkaian, kebolehpercayaan dan keterjangkauan, kerana secara konsisten memenuhi KPI QoS pengawal selia dan risiko pengawalseliaan yang relatif lebih rendah berbanding pengendali mudah alih, dan ii) privasi / keselamatan data, kerana memiliki risiko terendah kerosakan reputasi daripada pelanggaran data di antara syarikat telekomunikasi dan berada di kedudukan terbaik untuk memanfaatkan pertumbuhan permintaan masa depan untuk perkhidmatan keselamatan siber, pada pandangan kami.

“Ini mendorong kami untuk meletakkan  TM sebagai telco Malaysia kedua terbaik dari perspektif ESG. Secara mutlak, kami tidak menjangkakan prestasi ESG TM yang baik akan memberi kesan positif yang signifikan terhadap pendapatan / pendapatan, kerana kami percaya yang terakhir kemungkinan besar untuk dipengaruhi oleh isu-isu seperti persaingan, penggabungan & pengambilalihan dan perkembangan peraturan,” kata Foong dan Lam.

Mereka mengatakan keputusan CGS-CIMB untuk menjadikan TM sebagai telco Malaysia kedua terbaik dari perspektif ESG juga mempertimbangkan usaha TM memastikan tidak ada pengarah bebas dalam syarikat melebihi had tempoh sembilan tahun seperti yang disyorkan dalam Kod Tadbir Urus Korporat Malaysia, langkah ketatnya untuk mengurangkan kes rasuah, selain bertujuan untuk mengurangkan pelepasan karbon setiap tahun sejak 2017.


Walau bagaimanapun, para penganalisis tidak menyatakan dalam nota syarikat mana sebagai telco Malaysia terbaik dari perspektif ESG.

Menurut catatan CGS-CIMB, liputan telco firma penyelidikan itu merangkumi firma Malaysia TM dan Maxis Bhd.

(Visited 43 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button