NasionalNegeri

Bulan Bersama Industri FKTK UniMAP ganding akademik-industri perkasa TVET

FAKULTI Kejuruteraan Kimia & Teknologi (FKTK), Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) menganjurkan Bulan Bersama Industri mulai 20 Mei hingga 30 Jun ini. Acara selama sebulan itu mendapat kerjasama dariapda Pusat Kerjasama Industri dan Kerajaan (CIGC) UniMAP.

Matlamatnya bagi memperkasa agenda Pendidikan dan Latihan Teknik (TVET) selain memupuk hubungan yang lebih erat antara akademik dan sektor industri.

Sebahagian pelajar FKTK UniMAP menjayakan Bulan Bersama Industri.

Naib Canselor UniMAP, Prof. Datuk Dr. Zaliman Sauli berkata, salah satu objektif utama program itu adalah untuk menggalakkan kerjasama industri-akademik iaitu melalui satu siri seminar industri, ceramah dan perbincangan panel, pakar dari pelbagai bidang berkongsi pandangan berharga tentang arah aliran industri semasa, kemajuan teknologi dan prospek kerjaya yang membolehkan pelajar dan ahli fakulti mengikuti perkembangan terkini serta mendapat pemahaman yang lebih baik tentang keperluan industri.

“Dengan tema ‘Semarakkan kerjasama akademik-industri untuk pembangunan mampan’, Bulan Bersama Industri menyediakan platform untuk pelajar, ahli fakulti dan profesional industri untuk berinteraksi, bertukar pengetahuan dan meneroka peluang kerjaya yang berpotensi,” katanya.

Tambah beliau, Bulan Bersama Industri ini akan mencapai kejayaan yang luar biasa, serta menghimpunkan pemimpin industri, ahli akademik dan pelajar yang bercita-cita tinggi.

Sesi penerangan oleh pihak industri kepada pelajar FKTK UniMAP sempena Bulan Bersama Industri.

“Kami amat percaya bahawa dengan memupuk hubungan yang kukuh dengan industri dan mempromosikan TVET, kami memupuk tenaga kerja yang cekap yang mampu memacu inovasi dan menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi negara,” kata beliau dalam satu kenyataan, di sini.

Beberapa industri besar antaranya Continental Tyre, Easypack Sdn Bhd, Thong Guan Industries dan beberapa yang lain selain syarikat besar yang akan turut terlibat antaranya Petronas Fertilizer, Fermpro Sdn Bhd, Boh, Southern Lion Sdn Bhd, Kelog’s Asia Product, B. Braun dan banyak lagi.

Tambah beliau, selaras dengan mempromosikan TVET, Bulan Bersama Industri memberi tumpuan kepada meningkatkan kemahiran teknikal dan mempromosikan TVET sebagai laluan kerjaya yang berdaya maju.

Bengkel dan sesi latihan telah dijalankan untuk menyediakan pengalaman pembelajaran secara langsung dalam bidang seperti pengoptimuman proses, protokol keselamatan, dan teknologi baru muncul. Inisiatif ini bertujuan untuk melengkapkan pelajar dengan kemahiran yang berkaitan dengan industri dan memupuk tenaga kerja yang cekap.

Sebahagian pelajar FKTK UniMAP mendengar penerangan dalam sesi taklimat sempena Bulan Bersama Industri.

Sementara itu, Dekan FKTK Prof. Dr. Mohd Mustafa Al Bakri Abdullah berpuas hati dengan beberapa program yang telah dilaksanakan sempena Bulan Bersama Industri ini yang akan memberi manfaat kepada pembangunan kepimpinan pelajar dengan memberi pendedahan kepada pemimpin industri, peluang pembelajaran daripada pakar, rangkaian dengan profesional, penyertaan dalam aktiviti didorong kepimpinan, kerjasama dalam projek industri, pendedahan kepada sebenar -cabaran dunia, membina keyakinan dan inisiatif, dan akses kepada sumber pembangunan kepimpinan.

“Pengalaman ini membolehkan pelajar mengembangkan dan meningkatkan kemahiran kepimpinan mereka, termasuk membuat keputusan, menyelesaikan masalah, komunikasi dan kerja berpasukan, menyediakan mereka untuk peranan kepimpinan masa depan dalam industri.

“FKTK UniMAP komited untuk menganjurkan acara serupa pada masa hadapan, bertujuan untuk terus mengukuhkan kerjasama industri-akademik dan mempromosikan TVET sebagai laluan pendidikan yang berharga,” kata beliau.

Kejayaan Bulan Bersama Industri akan membuktikan dedikasi UniMAP untuk menyediakan pelajar dengan kemahiran, pengetahuan dan hubungan yang diperlukan untuk cemerlang dalam landskap industri yang sentiasa berkembang seiring dengan hasrat Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) yang memberi penekanan kepada isi kebolehpasaran graduan dengan gaji yang setimpal. – SM

BACA UniMAP terus lebarkan program KTP TVET UNiTY@PERLIS untuk masyarakat

(Visited 208 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button