Nasionalpilihan

Lebih banyak usaha celik kewangan perlu dipertingkat peringkat sekolah – Ahmad Maslan

USAHA celik kewangan masih memerlukan banyak penambahbaikan terutama di peringkat sekolah, kata Timbalan Menteri Kewangan I Datuk Seri Ahmad Maslan.

Beliau mencadangkan topik ‘Kewangan dan Keusahawanan’ dijadikan sebagai mata pelajaran yang sesuai terutama di sekolah menengah bagi mendedahkan dan mendidik golongan muda mengenai pengurusan kewangan dan keusahawanan sebelum mengambil Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

“Dalam mesyuarat Jawatankuasa Kabinet mengenai belia beberapa bulan lalu, dipengerusikan oleh (Timbalan Perdana Menteri) Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, Kementerian Kewangan (MoF) telah mengesyorkan sekolah menengah untuk memulakan pendidikan keusahawanan supaya akhirnya mereka yang hanya mempunyai SPM, kira-kira 60 peratus daripada mereka, untuk mendapat rezeki yang lebih baik.

“Jika tiada ilmu kewangan dan kesihatan kewangan, mereka yang hanya mempunyai SPM akan mendapat gaji yang rendah dan akhirnya berada dalam golongan B40,” katanya pada Program Celik Kewangan ‘Kembara Bijak Wang 2023’ (KBW2023) semalam.

Katanya, setiap tahun hanya 40 peratus daripada mereka yang lulus SPM akan melanjutkan pelajaran ke peringkat STPM (Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia), vokasional atau teknikal, diploma dan ijazah dan ke atas.

Ahmad Maslan berkata sekiranya mereka mempunyai pengetahuan dalam bidang kewangan dan keusahawanan, negara juga mampu melahirkan negara usahawan.

Beliau berharap Strategi Kebangsaan Celik Kewangan (2019-2023) akan terus meningkatkan tahap celik kewangan dalam kalangan rakyat khususnya golongan belia, menggalakkan tingkah laku kewangan yang bertanggungjawab dan sikap positif terhadap pengurusan kewangan.

Program KBW2023 yang dianjurkan buat kali keempat sejak 2019 adalah hasil kerjasama Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) dan HSBC Malaysia bertujuan meningkatkan celik kewangan dengan mengambil pendekatan digital dan menawarkan aktiviti serta cabaran yang menyeronokkan dan pengalaman.

Program tahun ini melibatkan 3,202 pelajar dari universiti tempatan, politeknik, kolej komuniti dan Yayasan MySkills. – SM

Artikel berkaitan > Permohonan pinjaman rumah ditolak? AKPK boleh bantu anda

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button