Nasional

Covid-19: Bersatu hadapi jangkitan berskala besar, atau terus merungut

RAKYAT perlu bersatu dalam menghadapi jangkitan Covid-19 berskala besar.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, pihaknya mempunyai tiga senario dan tiga model yang berbeza, dan semuanya memberikan output yang hampir serupa.

“Grafik ini adalah yang paling mudah untuk menggambarkan senario semasa kami. Mari kita semua bersatu untuk meratakan lekukan lagi,” kata Dr. Noor Hisham.

 


Beliau memberi amaran, sama ada rakyat bersatu melawan musuh atau terus ‘menangis kerana susu yang tumpah’.

“Di mana kita mahu berada? Kita perlu memutuskan sama ada untuk bersatu melawan musuh bersama atau terus menangis kerana susu yang tumpah berulang-ulang ketika jumlahnya semakin meningkat.

“Barisan depan kami sudah berada di lapangan,” kata Dr. Noor Hisham.

Menurutnya, ketika ini petugas Kementerian Kesihatan tetap memberi keutamaan untuk mengawal jangkitan virus maut itu dalam komuniti yang besar.

Namun menurutnya, petugas kesihatan tetap memerlukan sokongan daripada rakyat dalam mengawal jangkitan virus itu.

“Ketika kita mendekati bulan kesepuluh pandemik COVID-19, kehidupan dan normal kita pada dasarnya terganggu. Mengawal jangkitan dalam komuniti berskala besar adalah keutamaan kami.

“Kita memerlukan solidariti dan perpaduan yang kuat, bersama-sama kita dapat melawan musuh bersama ini dengan lebih baik,” kata Dr. Noor Hisham. -SM

Semalam Malaysia mencatatkan jumlah jangkitan harian tertinggi sebanyak 432 kes.

Menjadikan jumlah kumulatif keseluruhan kes aktif meningkat kepada 2,336 kes.

Sebanyak 32 pesakit positif Covid-19 dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dengan lapan daripadanya memerlukan bantuan pernafasan.-SM

(Visited 52 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Back to top button