Nasional

Benarkan Parlimen bersidang selepas semua wakil rakyat disuntik vaksin

PEMBANGKANG mencadangkan supaya Parlimen dibenarkan bersidang bersidang setelah semua anggota wakil rakyat disuntik vaksin Covid-19.

Memerik laporan Free Malaysia Today, Ahli Parlimen Kota Kinabalu, Chan Foong Hin berkata, ini kerana terdapat beberapa perkara penting yang harus ditangani oleh Parlimen.

Katanya, ia termasuk pembentangan Rancangan Malaysia ke-12 (2021-2025) dan anggaran tambahan untuk tahun 2021 bagi menangani kenaikan kes Covid-19.

“Wakil terpilih membawa suara rakyat kepada pemerintah dan menangani perkara yang paling mempengaruhi rakyat. Ini memastikan demokrasi hidup.

“Perkara-perkara penting bagi dasar negara harus terus berjalan, dan pemeriksaan terhadap eksekutif oleh badan perundangan harus terus berjalan,” katanya dalam satu kenyataan.


Chan yang juga Setiausaha DAP Sabah berkata, semua pegawai parlimen dan pembantu Ahli Parlimen yang menghadiri Parlimen juga harus diberi vaksin.

Beliau menyambut baik pengumuman Perdana Menteri Muhyiddin Yassin semalam bahawa semua wakil rakyat dari kedua-dua belah pihak berpecah politik akan diberi vaksin di bawah Fasa 1 Program Imunisasi Nasional Covid-19.

Katanya, wakil rakyat akan dapat menjalankan tugas di kawasan mereka dengan risiko dijangkiti lebih rendah atau tidak menyebarkan virus tersebut kepada orang lain.

Namun, katanya Parlimen mesti bersidang semula pada bulan Mei setelah Fasa 1 program – dari 26 Februari hingga April – selesai.

Ketua Setiausaha Organisasi PKR, Nik Nazmi Nik Ahmad berkata, kerajaan tidak mempunyai alasan untuk meneruskan darurat dan penggantungan Parlimen.

“Bagaimanapun, hampir semua sektor ekonomi telah dibuka,” kata anggota parlemen Setiawangsa dalam pernyataan yang terpisah, sambil menambahkan bahawa prinsip yang sama harus diterapkan ke Parlimen, di mana anggota parlimen dapat bertemu sambil mengikuti prosedur operasi standard.

Dia mengatakan bahawa penting bagi anggota Parlimen untuk mengemukakan masalah yang dihadapi oleh konstituennya dan memastikan undang-undang diperdebatkan dan diluluskan dengan betul.

(Visited 152 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button