Nasional

Bagaimana varian Omicron mendapat namanya?

Varian Covid-19 yang dibimbangi (VOC) Omicron telah sampai ke Malaysia melalui seorang pelajar luar negara pada 19 November lalu.

Negara bernasib baik kerana semua pengembara, sama ada warganegara atau bukan warganegara perlu menjalani ujian Covid-19 dan beliau disahkan positif Covid-19 dan telah dikuarantinkan.

Bagaimanapun varian Covid-19 kes itu iaitu Omicron hanya diketahui pada 29 November lalu selepas Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) menjalankan ujian PCR Genotyping Assay ke atas semua sampel positif Covid-19 yang dikesan di pintu masuk antarabangsa.

Apakah Omicron? Kenapa ia dinamakan Omicron?

Varian Covid-19 yang dibimbangi dan muncul di Afrika Selatan itu dinamakan Omicron, sempena huruf ke-15 abjad Yunani.


Sistem penamaan, yang diumumkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada Mei, menjadikan komunikasi awam tentang varian lebih mudah dan kurang mengelirukan, kata agensi dan pakar itu.

Sebagai contoh, varian yang muncul di India tidak dikenali sebagai B.1.617.2. Sebaliknya, ia dikenali sebagai Delta, huruf keempat abjad Yunani.

Kini terdapat tujuh VOC dan masing-masing mempunyai huruf Yunani.

Beberapa varian lain dengan huruf Yunani tidak mencapai tahap pengelasan tersebut, dan WHO juga melangkau dua huruf sejurus sebelum Omicron — “Nu” dan “Xi” — membawa kepada spekulasi sama ada “Xi” dielakkan sebagai menghormati presiden China, Xi Jinping.

“‘Nu’ (New) terlalu mudah dikelirukan dengan ‘baharu” ” Tarik Jasarevic, seorang jurucakap WHO berkata. “Dan ‘Xi’ tidak digunakan kerana ia adalah nama keluarga biasa.”

Beliau menambah bahawa amalan terbaik agensi untuk menamakan penyakit mencadangkan mengelakkan “menyebabkan kesalahan kepada mana-mana kumpulan budaya, sosial, kebangsaan, serantau, profesional atau etnik.”

Beberapa varian yang lebih terkenal, seperti Delta meningkat kepada varian yang membimbangkan (VOC).

Varian lain yang tidak popular adalah Alpha, Beta dan Gamma.

Lain-lain VOC yang muncul dinamakan Lambda dan Mu. Sehingga kini hanya huruf Nu dan Xi yang dilangkau.

Pakar dalam WHO berkata, kaedah penamaan yang lebih lama adalah tidak adil kepada masyarakat di mana virus itu muncul.

Agensi itu menggelar amalan menghuraikan variasi mengikut tempat dikesan sebagai “mencemarkan dan mendiskriminasikan”.

Amalan menamakan virus untuk wilayah juga secara sejarah mengelirukan, kata seorang pakar WHO. Ebola, sebagai contoh, dinamakan untuk sungai yang sebenarnya jauh dari tempat virus itu muncul.

“Dari awal wabak itu, saya masih ingat orang berkata: ‘Kami memanggilnya selesema Sepanyol. Mengapa kita tidak memanggilnya coronavirus Wuhan?’” katanya. “Selesema Sepanyol bukan datang dari Sepanyol. Kami tidak tahu dari mana ia muncul, tetapi ada kemungkinan besar ia muncul dari A.S.

WHO menggalakkan pihak berkuasa negara dan saluran media untuk mengguna pakai label baharu. Mereka tidak menggantikan nama teknikal, yang menyampaikan maklumat penting kepada saintis dan akan terus digunakan dalam penyelidikan.-SM

(Visited 187 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button