Politik

Ahli Parlimen lompat parti sokong undang-undang antilompat

AHLI Parlimen Julau, Larry Sng, yang keluar dari PKR untuk menjadi Ahli Parlimen bebas Perikatan Nasional, berkata secara peribadi akan menyokong sebarang undang-undang untuk menghentikan wakil rakyat daripada melompat parti.

“Saya akan menyokong undang-undang antilompat. Ini bergema dengan hati nurani saya. Namun, saya berpendapat tetap berhak memilih parti mana yang akan saya masuk atau keluar. Ini kerana mandat mereka ketika terpilih tidak terikat dengan mana-mana parti,” katanya kepada Free Malaysia Today.

Sng ditanya apakah dia akan mendukung undang-undang antilompat untuk mencegah ketidakstabilan kepada parti yang memerintah kerana pada masa depan keputusan pilihan raya mungkin hanya akan menghasilkan majoriti yang nipis.

Sng, yang pernah menang sebagai calon bebas sebelum bergabung dengan PKR di Sarawak, dan Ahli Parlimen Tebrau Stephen Choong meninggalkan parti dan menyatakan sokongan penuh mereka kepada Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai calon bebas pada Ahad lalu.

Mengenai tuduhan tindakannya itu membabitkan habuan berjuta-juta ringgit, Ahli Parlimen itu menegaskan bahawa dia tidak mendapat keuntungan secara peribadi atau kewangan daripada keputusannya untuk keluar dari PKR, dan menambah bahawa tidak menjadi masalah baginya bahawa orang membuat segala macam tuduhan mengenai tindakannya itu.


“Apa yang dapat saya katakan ialah saya tidak mendapat keuntungan secara peribadi dari pengunduran diri. Langkah saya hanya menguntungkan pengundi saya.

“Hati nurani saya jelas. Saya bekerja untuk orang-orang saya di Julau dan tidak berminat untuk terlibat dalam politik berterusan. Kerajaan memerlukan bantuan untuk memerangi wabak ini. Orang mesti mendahului,” katanya kepada FMT.

 

(Visited 122 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button